Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Austrālija pieprasa Ķīnas atvainošanos

Pirmdien Ķīnas Ārlietu ministrijas pārstāvis ievietoja Twitter safabricētu fotoattēlu, kurā redzams austrāliešu karavīrs, kas pielicis nazi pie afgāņu bērna kakla. Attēls, kas ir atsauce uz izmeklēšanu par karavīru vainu 39 afgāņu civiliedzīvotāju un gūstekņu nāvē, ir saniknojis austrāliešus, un premjers Skots Morisons ir paziņojis, ka Pekinai "būtu jākaunas" par "atbaidošo" inscenējumu.

Viltotais attēls ir tikai pēdējais no politiskajiem asumiem, ar ko aizvadītā gada laikā abas valstis ir apmainījušās, iesaistoties gan politiskos, gan ekonomiskos strīdos.


Draud izbakstīt acis

Pretēji ASV un virknei citu valstu Austrālijas attiecības ar Ķīnu aizvadītajās desmitgadēs bija salīdzinoši labas. Pirms sešiem gadiem Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins izteicās, ka "starp Ķīnu un Austrāliju ir plašs labas gribas okeāns". Tomēr, kā raksta CNN aizvadītajos gados, komunistiskās zemes spiediena rezultātā attiecības sāka pasliktināties. 2018. gadā ABC ziņoja par Austrālijas izlūkdienestu sagatavotu dokumentu, kurā secināts, ka ķīnieši aizvadītajā desmitgadē centušies "iefiltrēties" valsts galvenajās aģentūrās. Nacionālās drošības analītiķis Maikls Šūbridžs skaidro, ka agrāk attiecības bija balstītas uz "abpusēju izdevīgumu", bet aizvadītajos gados Ķīnas agresīvā ārpolitika to ir pilnībā pārmākusi.

Būtiska plaisa parādījās, kad Austrālija, līdzīgi kā ASV, atteicās no Ķīnas tehnoloģiju giganta Huawei pakalpojumiem 5G tīkla ieviešanā. Savukārt šogad pavasarī Austrālijas valdība pārmeta Ķīnai rīcības trūkumu jaunā koronavīrusa izplatības sākumā. Kopš tā laika valstis ir iesaistījušās virknē strīdu, tajā skaitā par cilvēktiesību jautājumiem Honkongā un Taivānā. Šomēnes ķīniešu diplomāti noplūdināja Austrālijas medijiem dokumentu, kurā uzskaitīti visi Komunistiskās partijas pārmetumi. "Viss var tikt salabots, ja mēs uzliksim uzpurni mūsu presei, apturēsim domnīcu darbu, pārdosim stratēģisko infrastruktūru un aizvērsimies par Covid-19 izcelsmi. Vienkārši," par ķīniešu valdības sūdzību sarakstu ironizēja politikas korespondents Kriss Ulmans. "Ķīnas Komunistiskā partija agrāk bija piesardzīgāka savos centienos ietekmēt citu valstu iekšējos jautājumus," ASV Baltā nama Nacionālā drošības padome savā Twitter kontā kritizēja Pekinu.

Pēc tam, kad Austrālijas, Jaunzēlandes, Lielbritānijas, Kanādas un ASV sadarbības organizācija Piecu acu alianse nosodīja opozīcijas ierobežošanu Honkongā, Ķīnas Ārlietu ministrijas runasvīrs Lidzjaņs Džao paziņojis, ka iejaukšanās Ķīnas iekšlietās, neskatoties uz to, vai «ir piecas vai desmit acis», var novest pie "acu izbakstīšanas". Šonedēļ Pekina izmantoja Austrālijā notiekošo kara noziegumu izmeklēšanu, lai norādītu uz austrāliešu divkosību, kad tā pārmet Ķīnai cilvēktiesību neievērošanu. 


Riski ekonomikai

Politiskās nesaskaņas draud novest pie ekonomikas zaudējumiem, no kuriem, kā eksperti pieņem, vairāk cietīs Austrālija. Ķīna ir tās lielākais tirdzniecības partneris. Pagājušajā nedēļā Ķīna austrāliešu vīniem noteica augstus muitas tarifus. Kā vēsta Bloomberg, tas valsts vīndarus draud iedzīt izmisumā, jo apmēram 40% no visas produkcijas nonāk tieši lielajā Āzijas valstī. Maijā līdzīgas sankcijas pieredzēja miežu audzētāji. The Conversation vēsta, ka tirdzniecības karš Austrālijai izmaksātu 6% no IKP, bet The Guardian ziņo, ka Austrālija plāno vērsties Pasaules Tirdzniecības organizācijā. Bijušais valsts ārlietu ministrs Bobs Kārs sacījis, ka tagadējā valdība ir pārāk agresīva. Viņaprāt, šādā veidā valsts cenšas pietuvoties ASV. "Mēs varējām izrunāt mūsu nesaskaņas, nesadedzinot attiecības ar Ķīnu," sacījis Kārs. Tiesa gan, pagājušajā nedēļā tagadējais premjers Morisons centās pastiept roku, sakot, ka vēlas apspriest attiecības, kuras pasliktinājušās "pārpratumu" dēļ.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits