Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Otrdiena, 10. septembris
Jausma, Albertīne

Austrijas kanclers: Terorisma draudi, kuru dēļ tika atcelti Teilores Sviftas koncerti, bija ļoti nopietni

Terorisma draudi, kuru dēļ tika atcelti amerikāņu popzvaigznes Teilores Sviftas koncerti Vīnē, bija ļoti nopietni, paziņojis Austrijas kanclers Karls Nēhammers.

Par šonedēļ paredzēto koncertu atcelšanu organizatori pavēstīja trešdien vēlu vakarā pēc tam, kad aizdomās par teroraktu plānošanu tika aizturēti divi grupējuma "Islāma valsts" atbalstītāji.

"Pateicoties intensīvai sadarbībai starp mūsu policiju un jaundibināto DSN [Valsts drošības un izlūkošanas direktorātu], kā arī ar ārzemju dienestiem, draudi tika savlaicīgi atpazīti, apkaroti un tika novērsta traģēdija," Nēhammers ierakstījis platformā "X".

Kanclers atzinis, ka koncertu atcelšana ir rūgta vilšanās faniem, taču uzsvēris, ka "situācija saistībā ar acīmredzami plānoto teroraktu Vīnē bija ļoti nopietna".

"Mēs dzīvojam laikā, kad tiek izmantotas vardarbīgas metodes, lai uzbruktu mūsu Rietumu dzīvesveidam," norādījis Nēhammers.

"Islāmistu terorisms apdraud drošību un brīvību daudzās rietumvalstīs. Tādēļ mēs neatteiksimies no mūsu brīvības un demokrātijas vērtībām, bet aizstāvēsim tās vēl dedzīgāk," piebildis kanclers.

19 gadus vecs vīrietis, kas simpatizējis teroristu grupējumam "Islāma valsts", plānojis pašnāvnieka uzbrukumu Sviftas koncertā Vīnē, nogalinot daudzus cilvēkus, ceturtdien paziņoja Austrijas izlūkdienests.

Aizdomās par iespējamu gatavošanos uzbrukumam ASV popzvaigznes koncertos Austrijas varasiestādes trešdien aizturēja divus jauniešus.

Galvenais aizdomās turamais, kas ir 19 gadus vecs, atzinies.

Atbilstoši jaunā vīrieša teiktajam, viņš "plānojis veikt uzbrukumu, izmantojot sprāgstvielas un nažus", preses konferencē paziņoja DSN vadītājs Omars Haidžavi-Pirhners.

"Viņa mērķis bija nogalināt sevi un lielu skaitu cilvēku koncerta laikā šodien vai rīt," viņš piebilda.

Otrs aizdomās turamais, 17 gadus vecs austrietis, bija nodarbināts kādā objektu apsaimniekošanas uzņēmumā, kas būtu "sniedzis pakalpojumus" Ernsta Hapela stadionā, kur bija paredzēta Sviftas uzstāšanās, teica Haidžavi-Pirhners.

Jaunākais aizdomās turamais, kurš līdz šim atteicies runāt ar varasiestādēm, atradās stadiona rajonā, kad tika aizturēts, sacīja DSN vadītājs.

"Traģēdija tika novērsta," sacīja iekšlietu ministrs Gerhards Karners.

"Situācija bija ļoti nopietna," viņš piebilda, jo īpaši ņemot vērā neseno uzbrukumu Teiloras Sviftas tematiskajā pasākumā Lielbritānijā, kur tika nogalinātas trīs meitenes.

Galvenā aizdomās turamā dzīvokļa kratīšanas laikā tika atrastas sprāgstvielas un detonatori, paziņoja varasiestādes.

Abiem aizdomās turamajiem pēdējā laikā bijušas izmaiņas privātajā dzīvē un uzvedībā, žurnālistiem sacīja Austrijas augstākā drošības jomas amatpersona Francs Rufs.

Galvenais aizdomās turamais, austrietis ar Ziemeļmaķedonijas saknēm, bija mainījis "savu izskatu un pielāgojis to "Islāma valsts" propagandai".

Otrs aizdomās turamais, turku vai horvātu izcelsmes austrietis, izšķīries no savas draudzenes, sacīja amatpersona.

Rufs iepriekš apstiprināja, ka varasiestādes ir saņēmušas informāciju "no ārvalstu partneriem", kas novedusi pie aizturēšanas, taču viņš atteicās plašāk izteikties par šo tematu.

Policija bija solījusi pastiprināt koncertu drošību, tomēr organizatori Sviftas koncertus atcēla.

Pirmais džihādistu uzbrukums ar bojāgājušajiem Austrijā notika 2020.gada novembrī, kad kāds "Islāma valsts" atbalstītājs Vīnē nošāva četrus un ievainoja 23 cilvēkus.

Jau vēstīts, ka Sviftas koncerti bija paredzēti ceturtdien, piektdien un sestdien Ernsta Hapela stadionā Vīnē. Koncerti bija pilnībā izpārdoti, katru no tiem plānoja apmeklēt aptuveni 65 000 cilvēku.

Koncertu organizētājs "Barracuda Music" trešdienas vakarā paziņoja par koncertu atcelšanu pēc tam, kad no varasiestādēm bija saņēmis informāciju par terorisma draudiem. Naudu par biļetēm varēs saņemt atpakaļ.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukraiņi atvaira lidrobotu uzbrukumu Kijivai

Naktī uz pirmdienu krievi atkal uzbrukuši Kijivai ar lidrobotiem"Shahed", taču ukraiņu zenītartilēristi visus bezpilota lidaparātus notriekuši, pirms tie sasniedza galvaspilsētu, paziņojis...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits