Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Azerbaidžāna nikna par turku un armēņu salabšanu

Azerbaidžāna paziņojusi, ka Kaukāza reģionā var pastiprināties saspīlējums, ja Turcija un Armēnija normalizēs savstarpējās attiecības, pirms nebūs atrisināts strīds par Kalnu Karabahu, ziņo Reuters.

Turcija un Armēnija trešdienas vakarā vienojās par uzdevumiem, lai atjaunotu diplomātiskās un ekonomiskās attiecības, kā arī atvērtu abu valstu robežu, kas tika slēgta 1993.gadā. "Abas puses ir panākušas taustāmu progresu un abpusēju sapratni šajās sarunās un vienojušās par visaptverošu uzdevumu loku, lai normalizētu divpusējās attiecības," teikts abu valstu Ārlietu ministriju kopīgajā paziņojumā. Tajā gan nav minēts, kādi būtu šie uzdevumi. Abu valstu apņemšanos apsveikušas ASV.

Nav skaidrs, kā līdz šim naidīgās valstis vienosies izpratnē par armēņu genocīdu. Turcija apstiprinājusi, ka Pirmā pasaules kara laikā Osmaņu impērija nogalināja armēņu kristiešus, bet noraida, ka genocīda rezultātā miruši 1,5 miljoni armēņu.

Savukārt Azerbaidžāna uzskata, ka Turcijas un Armēnijas robežas atvēršana nevar notikt, pirms nav atrisināts strīds par separātisko Kalnu Karabahas reģionu. Turcija savu robežu ar Armēniju slēdza, solidarizējoties ar galvenokārt musulmaņu apdzīvoto Azerbaidžānu, pēc tam, kad armēņu separātisti pārņēma kontroli pār teritoriju, kas Azerbaidžānu sadalījusi divās daļās.

Analītiķi domā, ka Turcijas un Armēnijas centieni salabt un Azerbaidžānas nostāja var ietekmēt Eiropas plānus par enerģētisko neatkarību. Azerbaidžāna ir Eiropas galvenā cerība, lai samazinātu enerģētisko neatkarību no Krievijas. Tomēr pastāv risks, ka pēdējo notikumu iespaidā Azerbaidžāna savu gāzi un naftu var pārdot Krievijai, kas to par dārgāku cenu piegādās Eiropai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits