Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 21. jūnijs
Monvīds, Egita, Emīls

Baidens, Eiropas un Latīņamerikas līderi mudina Hamās pieņemt vienošanos

ASV prezidents Džo Baidens un vēl 16 citi pasaules līderi, arī vairāku Eiropas un Latīņamerikas valstu vadītāji, ceturtdien kopīgi aicināja palestīniešu grupējumu Hamās pieņemt vienošanos par pamieru, bet Izraēlu - pieņemt kompromisus.

"Nav laika, ko zaudēt. Mēs aicinām "Hamās" noslēgt šo vienošanos," teikts Baltā nama izplatītajā paziņojumā.

Paziņojumu parakstījušo Eiropas valstu līderu vidū ir Lielbritānijas, Francijas, Vācijas un Spānijas pirmās personas.

To parakstījuši arī Dienvidamerikas valstu Brazīlijas, Kolumbijas un Argentīnas līderi.

Savienotās Valstis ir vairākkārt norādījušas, ka "Hamās" ir pienākums pieņemt vienošanos, bet paziņojumā arī Izraēla aicināta izrādīt elastību.

"Šajā izšķirošajā brīdī mēs aicinām gan Izraēlas, gan "Hamās" vadītājus pieņemt visus galīgos kompromisus, kas nepieciešami, lai noslēgtu šo vienošanos un atvieglotu situāciju mūsu ķīlnieku ģimenēm, kā arī visām šī briesmīgā konflikta pusēm, arī civiliedzīvotājiem," teikts paziņojumā. "Ir pienācis laiks izbeigt karu, un šī vienošanās ir nepieciešamais sākumpunkts."

Baidens pagājušajā nedēļā publiski paziņoja par jaunu plānu, saskaņā ar kuru Izraēla atkāpsies no Gazas apdzīvotajām vietām un "Hamās" atbrīvos ķīlniekus. Sākotnējais posms ilgs sešas nedēļas, bet pamiers tiks pagarināts, sarunu dalībniekiem cenšoties panākt pastāvīgu karadarbības pārtraukšanu.

Baidens šo plānu dēvēja par Izraēlas piedāvājumu, tiesa, tas izpelnījies kritiku no dažiem labējā spārna Izraēlas politiķiem, kas ir kritiski noskaņoti pret premjerministra Benjamina Netanjahu koalīcijas valdību.

Starpniece Katara ir iesniegusi plānu izskatīšanai "Hamās". ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens arī centies gūt atbalstu plānam telefonsarunās ar arābu valstu ārlietu ministriem.

Ceturtdienas paziņojumu parakstījušas arī Taizeme, Austrija, Bulgārija, Kanāda, Dānija, Polija, Portugāle, Rumānija, Serbija un Kanāda.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pakistānā pūlis nolinčo "zaimotāju"

Musulmaņu pūlis Pakistānas ziemeļrietumos ceturtdien ielauzies policijas iecirknī un sagrābis Korāna apgānīšanā apsūdzētu vīrieti, ko pēc tam nolinčojis.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits