Laika ziņas
Šodien
Sniega pārslas
Rīgā 0 °C
Sniega pārslas
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs
Divu nedēļu laikā Mjanmas rietumu provinci Rakhainu pametuši vismaz 125 tūkstoši musulmaņu rohindžu. Ir bažas, ka vēl ap 400 tūkstošiem rohindžu ir pakļauti briesmām Rakhainā

Bailēs no represijām jau 125 tūkstoši musulmaņu pametuši Mjanmu

Apvienotās Nācijas un virkne musulmaņu valstu pastiprinājušas spiedienu uz Dienvidaustrumāzijas valsti Mjanmu, pieprasot izbeigt vardarbību pret islāmticīgo rohindžu minoritāti. Mjanmas armijas izvērsto represiju dēļ nepilnu divu nedēļu laikā no valsts ir aizbēguši vismaz 125 tūkstoši rohindžu, vēl vairāki desmiti tūkstošu ir iestrēguši uz robežas ar Bangladešu. Varasiestādes kavē palīdzības organizāciju un ārvalstu žurnālistu piekļuvi konflikta zonai, tāpēc trūkst objektīvas informācijas par tur notiekošo, ceturtdien lasāms laikrakstā Diena.

Lielu devu starptautiskās kritikas saņēmusi Mjanmas faktiskā līdere un Nobela Miera prēmijas laureāte Auna Sana Su Či. Viņai pārmesta izvairīšanās nosodīt armijas vēršanos pret rohindžām. 

Militāristu represijas pret rohindžām sākās pēc tam, kad 25. augustā ar nažiem un pašdarinātiem spridzekļiem bruņojušies rohindžu nemiernieki uzbruka armijas bāzei un vairāk nekā 30 policijas posteņiem Rakhainas provincē Mjanmas rietumos. Atbildību par uzbrukumiem uzņēmās grupējums Arakanas (Rakhainas) rohindžu atbrīvošanas armija (ARSA), kas paziņoja, ka tās mērķis esot aizsargāt rohindžu minoritāti pret varasiestāžu īstenotu diskrimināciju. 

Cilvēktiesību organizācijas rohindžas dēvē par vienu no pasaulē visvairāk vajātajām etniskajām grupām. Budistu pārvaldītajā Mjanmā līdz šim dzīvoja aptuveni 1,1 miljons islāmticīgo rohindžu, no kuriem lielākā daļa par savām mājām sauca Rakhainas provinci. Mjanma rohindžām nepiešķir pilsonību, jo uzskata viņus par nelikumīgajiem imigrantiem no Bangladešas. Valdība stingri ierobežo rohindžu pārvietošanās brīvību, iespējas strādāt un saņemt izglītību, medicīnisko palīdzību un citus valsts sniegtos pakalpojumus. 

Rakhainā gadu desmitiem valda spriedze starp vietējiem budistiem un rohindžām, un ik pa laikam tā ir pāraugusi atklātā vardarbībā. 2012. gadā Rakhainā izcēlās plaši etniskie nemieri, kuru dēļ provincē izsludināja ārkārtas stāvokli un ieveda armiju, kas brutāli vērsās pret rohindžām, arestējot tūkstošiem cilvēku un nopostot viņu mājokļus. Toreiz bēgļu gaitās uz Bangladešu bija spiesti doties aptuveni 80 tūkstoši cilvēku.

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena ceturtdienas, 7. septembra, numurā!

Top komentāri

Pravietisnejaukais
P
Vai Apvienotās Nācijas pastiprina spiedienu uz musulmaņiem, kad musulmaņi pakļauj briesmām citu ticību pārstāvjus?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits