Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Bijušais Gruzijas aizsardzības ministrs kļuvis par premjerministru; policija aizturējusi opozīcijas līderi

Bijušais Gruzijas aizsardzības ministrs Iraklijs Garibašvili pirmdien kļuva par šīs valsts jauno premjerministru, nomainot Giorgiju Gahariju, kurš ceturtdien atkāpās no šī amata.

Gaharija, kurš bija pavadījis premjerministra amatā divus mēnešus, demisionēja valdības iekšējo domstarpību dēļ saistībā ar centieniem panākt tiesas spriedumu par opozīcijas līdera Nikas Melijas apcietināšanu. 

Parlaments pirmdien ievēlēja jaunu ministru kabinetu ar valdošās partijas Gruzijas sapnis atbalstu par spīti opozīcijas īstenotam boikotam.

Kā ziņo mediji, tad Gruzijas policija otrdien aizturējusi opozīcijas Apvienotās nacionālās kustības (ENM) līderi Meliju, kā arī operācijas gaitā pie partijas biroja likusi lietā asaru gāzi un vardarbīgas metodes, vēl vairāk padziļinot politisko krīzi, kas pērn aizsākās ar apstrīdētajām parlamenta vēlēšanām.

Televīzijas pārraidītajos kadros bija redzams, kā lielākās opozīcijas partijas līderis Melija tiek aizvests no partijas galvenās mītnes.

Simtiem policistu lika lietā asaru gāzi pret Melijas atbalstītājiem un visu opozīcijas partiju līderiem, kas kopš trešdienas bija izveidojuši nometni pie partijas galvenās mītnes, redzams telekanāla Mtavari TV reportāžā.

Aizturēti daudzi opozīcijas atbalstītāji.

"Ainas pie ENM galvenā biroja šorīt šokē," tviterī ierakstījis Lielbritānijas vēstnieks Marks Kleitons.

"Vardarbība un haoss ir pēdējais, kas Gruzijai šobrīd ir vajadzīgs. Es mudinu visas puses rīkoties ar savaldību gan tagad, gan tuvākajās dienās."

Melija ir apsūdzēts par masu vardarbības organizēšanu pret valdību vērsto protestu laikā 2019.gadā. Ja viņš tiks atzīts par vainīgu, politiķim draud deviņus gadus ilgs cietumsods.

2019.gada protestus izraisīja Krievijas parlamentāriešu delegācijas vizīte, kuras laikā reliģiskiem un politiskiem jautājumiem veltītās sanāksmes vadību Gruzijas parlamenta plenārsēžu zālē pārņēma Krievijas Valsts domes delegācijas pārstāvis.

Melija viņam izvirzītās apsūdzības noraidījis kā politiski motivētas.

Varasiestāžu plāns par Melijas aizturēšanu ir saasinājis politisko krīzi, kurā Gruzija atrodas kopš oktobra parlamenta vēlēšanām.

Opozīcijas pārstāvji atteikušies ieņemt savas vietas parlamentā un pieprasījuši jaunas vēlēšanas.

ASV un Eiropas Savienība pagājušajā nedēļā mudināja Gruzijas valdību krīzi atrisināt mierīgā ceļā un gādāt, ka tieslietu sistēma ir brīva no politiskās angažētības.

Gruzijas opozīcija ir boikotējusi parlamenta darbu kopš oktobrī notikušajām parlamenta vēlēšanām. Tajās uzvarēja valdošā partija Gruzijas sapnis, bet opozīcija uzskata, ka vēlēšanu procesā notikusi krāpšanās.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits