Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Britu eiroskeptiķi sajūsmā par Kemerona izlēmību

Lielbritānijas eiroskeptiski noskaņotā prese sestdien atzinīgi vērtē premjerministra Deivida Kemerona lēmumu izmantot savas veto tiesības, lai bloķētu jauna Eiropas Savienības (ES) līguma pieņemšanu.

"Diena, kad viņš priekšroku deva Lielbritānijai," līksmo laikraksts Daily Mail, komentējot Kemerona lēmumu bloķēt Francijas un Vācijas vēlmi ES līgumā iekļaut normas, kas liktu dalībvalstīm ievērot stingrāku fiskālo disciplīnu. "Kemerona kunga drosme (..) vakar nodemonstrēja, ka (..) Lielbritānija joprojām spēj kontrolēt pati savu likteni," teikts avīzes ievadrakstā.

Tomēr Daily Mail brīdina, ka "tas ir tikai kaujas sākums". "Tagad Lielbritānijai ir brīnišķīga iespēja pamazām atbrīvoties no etatiskās, pārlieku regulētās, antidemokrātiskās, korumpētās ES važām," piebilst laikraksts.

Arī Daily Express, kas sen aicinājis Lielbritānijai izstāties no ES, pauž sajūsmu, un tā pirmo lapu grezno virsraksts: "Lielbritānija ir tuvu aiziešanai no ES".

Šiem izdevumiem pievienojas arī tabloīds The Sun, pirmajā lapā publicējot attēlu, kurā redzams Kemerons, kas tērpies kā leģendārais Lielbritānijas Otrā pasaules kara līderis Vinstons Čērčils. Attēlu pavada virsraksts: "Premjers Buldogs notur Lielbritāniju".

Kemerona vadītajai Konservatīvajai partijai tuvu stāvošais laikraksts The Daily Telegraph, neslēpjot savu apmierinājumu, norāda, ka britu premjers "stāv kā vienīgais vīrs Eiropā".

Vienlaikus izdevums pauž skepsi par ietekmi kādu uz eirozonas parādu krīzi atstās naktī uz piektdienu Briselē panāktā vienošanās, taču tas "beidzot" licis Londonai sākt pārvērtēt savas attiecības ar ES.

"Eiropas stratēģija, kurai Lielbritānija sekojusi desmitgadēm, ir noskrējusi no sliedēm," raksta The Daily Telegraph. "Eiropas kodols ir uzņēmis kursu, kuram mēs pie pilna prāta nevaram sekot."

Arī respektablais The Times pauž līdzīgu nostāju, atzīstot, ka Kemeronam nav bijis "citas iespējas" kā izmantot savas veto tiesības, lai bloķētu līgumu, kas paredz tik plašu pilnvaru nodošanu Briselei un kas, domājams, tāpat nekādā gadījumā neatrisinās parādu krīzi.

"Lielbritānijas veto nenogalināja nopietnu mēģinājumu atrisināt eiro krīzi. Tas tikai nobremzēja neskaidru un neapņēmīgi reakciju uz problēmu, kas, ko tās (eirozonas) locekļi, šķiet, nespēj apzināties, patiesībā ir eksistenciāla," norāda laikraksts.

The Times aicina Kemeronu tagad nākt klajā ar savu redzējumu par Lielbritānijas un ES turpmāko sadarbību. "Šīs ir viena laikmeta beigas un cita sākums, kas tagad no Deivina Kemerona prasa precīzāku definīciju," izsver izdevums.

Tikmēr kreisi noskaņotā prese pauž bažas, ka, Lielbritānijai paliekot vienīgai no 27 ES dalībvalstīm, kas atteikusies pieņemt vienošanos par fiskālo disciplīnu, tā esot izolēta un novājināta.

"Kemorons atstāj Apvienoto Karalisti dreifējam," vēsta avīzes The Guardian virsraksts, apsūdzot premjeru, ka tas neesot rīkojies vis valsts un tās finanšu sektora labā, kā solījis, bet gan nolūkā pielabināties Konservatīvās partijas eiroskeptiķu spārnam. "Kemerons atstājis tukšu krēslu, kas var noteikt Lielbritānijas lomu pasaulē tuvākajos gados," teikts The Guardian ievadrakstā.

Līdzīgu skepsi pauž The Independent, Briseles samita iznākuma kopsavilkumu sniedzot virsrakstā: "ES pamet Lielbritāniju" un brīdinot, ka Kemerona veto valstij nav "nekas mazāks kā katastrofa".

Laikraksts atzīst, ka Kemerona rīcība var viņam nodrošināt atbalstu eiroskeptiski noskaņotajā britu sabiedrībā, taču ilgtermiņā Lielbritānijai nāksies par to dārgi samaksāt. Londonai "nebūs pat tās ierobežotās ietekmes uz eirozonas jautājumiem, kādu tā spēja izrādīt iepriekš," norāda The Independent.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits