Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +12 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Britu konservatīvie saceļas pret premjeru ES referenduma jautājumā

Pirms nākamnedēļ gaidāmā balsojuma par iespējamo referendumu, kurā vēlētājiem būs iespēja paust savu viedokli par Lielbritānijas turpmāko dalību Eiropas Savienībā (ES), premjerministrs Deivids Kemerons ceturtdien piedzīvojis dumpi paša partijas rindās.

Kemerons, kurš publiski iebildis pret referenduma rīkošanu, pārcēlis tiesiski nesaistošo balsojumu no nākamās otrdienas uz pirmdienu, jo sākotnēji paredzētajā laikā viņš atradīsies vizītē Austrālijā, kur notiks Britu Sadraudzības galotņu sanāksme.

Taču daži eiroskeptiķi no Kemerona vadīto konservatīvo rindām draudējuši nepakļauties partijas disciplīnai un neatbalstīt premjera oficiālo nostāju.

Marks Pričards, kurš pārstāv 1922.gada komiteju, paziņojis, ka nepakļausies konservatīvo oficiālajai nostājai, par ko viņam draud pat faktiska izslēgšana no partijas.

"Galu galā tas, pirmkārt, attiecas uz valsti, otrkārt, uz partiju, bet uz karjeru beidzamajā kārtā," intervijā raidorganizācijai BBC uzsvēra Pričards, piebilstot, ka no balsojuma ir atkarīga brīvība, demokrātija un Eiropas projekta leģitimitāte.

Tiek ziņots, ka arī citi deputāti, tostarp ministru palīgi, ļāvuši noprast, ka arī rīkosies līdzīgi.

Deklarācija paredz, ka britiem tiks piedāvātas trīs izvēles - palikt ES, izstāties no bloka vai arī uzsākt sarunas par brīvāku dalības ietvaru, kas "balstītos tirdzniecībā un sadarbībā".

Kameronam, kurš nāca pie varas 2010.gada maijā, uzņemoties toriju un liberāldemokrātu koalīcijas valdības vadīšanu, arvien lielākā mērā jāsastopas ar konservatīvo neapmierinātību, kuru izsauc valsts dalība ES.

Lai gan balsošanai nodotā deklarācija nav tiesiski saistoša, tās apstiprināšana palielinās spiedienu pret Kemeronu, eiroskeptiķiem pieprasot, lai viņš pilda likumdevēju gribu un ierosina referendumu.

Balsojums parlamentā ierosināts, pamatojoties uz petīciju, kuru parakstījuši vairāk nekā 100 000 vēlētāju, kas pieprasa referenduma rīkošanu.

Pēdējais referendums Eiropas integrācijas jautājumā Lielbritānijā notika 1975.gadā, kad vēlētāji atbalstīja valsts turpmāko dalību toreizējā Eiropas Ekonomiskajā Kopienā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ignorējot kritiku, Gutērrešs apmeklē Putinu

Neskatoties uz asu Ukrainas un tās sabiedroto kritiku, ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs vakar ieradās Kazaņā Krievijā, lai piedalītos Kremļa saimnieka Vladimira Putina organizētajā...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits