Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Britus pārņēmis prinča piedzimšanas neprāts

Jaunā prinča piedzimšana Lielbritānijā izsaukusi plašu līksmi, un britus pārņēmis "jaundzimušā neprāts", kas paralizējis ikdienas gaitas.

Britu karaļnama mazuļa gaidībām nepacietīgi sekoja līdzi arī citviet pasaulē, bet bērna piedzimšana nav mazinājusi ažiotāžu. Minējumus par prinča Viljama un viņa sievas Ketrīnas bērna dzimumu aizstājušas spekulācijas par mazuļa vārdu, apstiprinot, ka jaundzimušajam, kurš nākotnē kļūs par Lielbritānijas karali, visu mūžu nāksies sadzīvot ar pastiprināto mediju interesi.

Slavenākais bērns pasaulē

"Tas ir zēns!" otrdien sauca britu laikraksti pirmajās lapās, bet iecienītais tabloīds The Sun avīzes nosaukumu uz vienu dienu bija pārveidojis par The Son (Dēls).

Mazulis nāca pasaulē pirmdien pulksten 16.24 pēc vietējā laika. Dzemdības ilga vairāk nekā 10 stundas, un Kembridžas hercogiene Ketrīna laida pasaulē 3,8 kilogramus smagu puiku, kurš ir trešais rindā uz troni. Pirmo reizi kopš 1894. gada britu monarhijā uz kroni gaida trīs paaudžu pārstāvji.

Ievērojot karaļnama senās tradīcijas, par mazuļa piedzimšanu vēstīja pie Bakingemas pils izkārts oficiāls paziņojums. Trafalgāra laukuma strūklakās ūdens tika iekrāsots zilā krāsā, un panorāmas rats Londonas acs zaigoja Lielbritānijas karoga krāsās. Otrdien par godu jaunajam troņmantniekam izšāva salūta zalves un zvanīja zvani Vestminsteras abatijā, kur laulājās jaunie vecāki.

"Mēs nevarētu būt vēl laimīgāki," medijiem ziņoja jaunais tēvs Viljams, kurš dzemdību laikā atradās sievas tuvumā. Ģimene saņēmusi priekpilnus apsveikumus no visas pasaules.

Simtiem cilvēku pulcējās pie Bakingemas pils, līksmojot par karaliskās ģimenes pieaugumu. Sanākušie dziedāja, dejoja un pat nesa jaundzimušajam dāvanas, cerot pēc iespējas ātrāk ieraudzīt to, kuram no vecākiem vairāk līdzinās karaliskais bērns.

Bukmeikeri prognozē, kā nodēvēs jauno princi, un par favorītiem izvirzījušies tādi vārdi kā Džordžs, Džeimss, Aleksandrs, Henrijs, Filips vai Ričards. Daudzi briti, kas nesen kļuvuši par vecākiem, atlikuši savam bērnam vārda došanu, cerot nosaukt mazuli tāpat kā topošo karali, ziņoja raidsabiedrība CNN.

Visu Lielbritāniju pārņēmusi ziņkāre par jauno mazuli, un jaunais princis jau tagad tiek dēvēts par slavenāko bērnu visā pasaulē.

Britu sakāpināto interesi savā labā steiguši izmantot tirgotāji, kas piedāvā dažādus suvenīrus un sadzīves priekšmetus, kas godina karaliskās ģimenes pieaugumu. Piedāvājumā ir pat īpaši bērnu autiņi un "prinča naktspodiņš", kas pēc skata atgādina troni. Mazumtirdzniecības pētījumu centra (Centre for Retail Research) aplēses vēsta, ka ap jaundzimušo saceltā ažiotāža tirgotājiem Lielbritānijā ļaus nopelnīt 121 miljonu dolāru (ap 64,5 miljoniem latu).

Neizprot ažiotāžu

Ne visi izprot, kādēļ prinča piedzimšana izsaukusi tādu sajūsmu. Kā The New York Times rakstīja rakstniece Laionela Šraivere, mazuļa piedzimšanas neprāts paralizējis Lielbritāniju, liekot aizmirst par patieso dzīvi. "Britiem ir sasāpējušas problēmas, un no tām viņus atrauj ap karalisko mazuli saceltā ažiotāža," rakstīja autore, aizrādot, ka tā vietā britiem derētu satraukties par "astronomiskajiem" gāzes rēķiniem.

Daudzi pārsteigti, kādēļ karaļnamam, kam politiskās varas vietā ir lielākoties ceremoniāla loma, pievērsta tik liela uzmanība. Tomēr Lielbritānijā monarhijai ir vēsturiski svarīga loma, un briti to uztver kā valsts lepnumu un vienotāju.

Jauno princi visu mūžu pavadīs pastiprināta sabiedrības interese. Eksperti pārliecināti, ka vecāki centīsies bērnu pasargāt no ziņkārīgo acīm, lai nodrošinātu atvasei "normālu bērnību", tomēr tas būs grūti.

Kā vēsta laikraksta London Evening Standard aptauja, septiņi no desmit britiem ir pārliecināti, ka karaliskajā ģimenē dzimušam bērnam nemaz nav iespējams nodrošināt "normālu bērnību".

"Arī princi Viljamu un viņa brāli Hariju vecāki bērnībā centās pasargāt no ziņkārīgo pūļiem. Vecāki gribēja, lai viņiem būtu pēc iespējas parastāka bērnība," Reuters citēja pērn aizsaulē aizgājušo prinču auklīti Olgu Pauelu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits