Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +23 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Čehijas premjerministrs spiests pamest amatu, ievērojami sasmērējies

Petrs Nečass, pirms trim gadiem kļūstot par Čehijas premjerministru, solīja, ka viens no viņa galvenajiem uzdevumiem būs atjaunot sabiedrības uzticību politiskajai elitei, kuras pārstāvji jau kopš 1993. gada, kad Čehija atšķēlās no Slovākijas, regulāri bija iesaistīti skaļos korupcijas skandālos.

Pirmdien P. Nečass, kuru teicamās reputācijas dēļ savulaik iesauca par Misteru Tīro, Čehijas prezidentam Milošam Zēmanam iesniedza demisijas rakstu. Viņš bija spiests atkāpties, jo uz viņu palielinājās spiediens saistībā ar nopietnajām apsūdzībām, ko pagājušajā nedēļā izvirzīja pret vairākām augsta ranga amatpersonām, kuru vidū ir arī premjerministra biroja vadītāja Jana Nagjova.

Vairāk nekā kolēģe

Aptuveni 400 likumsargu pagājušajā ceturtdienā visā Čehijas teritorijā piedalījās bezprecedenta operācijā, kuras laikā tika arestēti astoņi cilvēki, pret kuriem izvirzīta virkne apsūdzību, cita starpā arī par korupciju un ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu.

Aizturēto vidū bija trīs ekspolitiķi no P. Nečasa pārstāvētās valdošās Pilsoniski demokrātiskās partijas (ODS), kā arī bijušais un esošais militārā izlūkdienesta priekšnieks, vēsta raidorganizācija Radio Praha.

Tomēr centrālā persona šajā pulciņā ir premjera biroja vadītāja J. Nagjova, kura strādā kopā ar P. Nečasu jau kopš 2006. gada, kad kļuva par toreizējā darba ministra padomnieci. Izmeklētāji uzskata, ka viņa ir uzpirkusi vairākus pret P. Nečasu noskaņotus parlamenta locekļus no ODS rindām, piedāvājot ienesīgus amatus valsts uzņēmumos, apmaiņā pret deputāta mandāta nolikšanu.

Skandāls liek domāt, ka P. Nečass un J. Nagjova bija kas vairāk par kolēģiem. J. Nagjova esot pieprasījusi militārajam izlūkdienestam izsekot P. Nečasa sievu Radku. Avoti tiesībsargājošajās institūcijās pastāstījuši, ka J. Nagjovai bijusi liela teikšana pār premjera privāto dzīvi, jo viņa P. Nečasam ieteikusi pamest ģimeni. Pagājušajā nedēļā P. Nečass paziņoja, ka viņa 25 gadus ilgā laulība tiks šķirta.

Pret pašu P. Nečasu nav izvirzītas apsūdzības. Viņš uzskata, ka J. Nagjova un skandālā iesaistītie politiķi nav izdarījuši viņiem inkriminētos noziegumus. Tomēr svētdien vēlu vakarā viņš paziņoja par demisiju, sakot, ka «apzinās savu politisko atbildību». «Es pilnībā apzinos, kāds slogs Čehijas politiskajai skatuvei un ODS ir manas personīgās dzīves līkloči,» piebilda P. Nečass, šādi, iespējams, atzīstot savas romantiskās attiecības ar J. Nagjovu.

Viens no Čehijas lielākajiem laikrakstiem Dnes uzskata, ka P. Nečasa atkāpšanās ir loģisks noslēgums šīs ziepju operas pirmajam cēlienam, kam sekoja līdzi visa valsts. «Viņš sāka kā daudzsološākais premjerministrs, saukts arī par Misteru Tīro. Viņš aiziet, krietni sasmērējies, un tas ir noticis diezgan dīvainā un apkaunojošā veidā,» secina izdevums.

Viss prezidenta ziņā

Līdz ar P. Nečasa atkāpšanos automātiski krīt arī viņa vadītā valdība. Līdzšinējais premjers aicinājis saglabāt valdošo trīs centriski labējo politisko spēku koalīciju, kuru līdz nākamā gada maijā paredzētajām parlamenta vēlēšanām vadītu premjerministrs no Pilsoniski demokrātiskās partijas. Neskatoties uz iekšējiem ķīviņiem, abas pārējās koalīcijas dalībnieces ir atbalstījušas šo ierosinājumu.

Šajā gadījumā nebūtu pilnīgas drošības, ka valdību apstiprinātu parlamenta apakšpalātā, kur pašreizējā valdošā koalīcija nebauda skaidru vairākumu, jo ir atkarīga no neatkarīgo deputātu balsīm. Līdz šim tai nepieciešamības gadījumā ir izdevies piesaistīt trūkstošās balsis, jo P. Nečasa valdība kopš 2010. gada pārdzīvojusi astoņus uzticības balsojumus.

Opozīcija ar Sociāldemokrātu partiju priekšgalā pieprasījusi atlaist parlamentu un sarīkot ārkārtas vēlēšanas. To sarežģītu nosacījums, ka likumdevēju atlaišanai ir nepieciešams vismaz trīs piektdaļas deputātu atbalsts, ko opozīcijas partijas nespētu iegūt.

Pašlaik viss ir Čehijas prezidenta M. Zēmana ziņā. Tieši viņš var izlemt, kuram cilvēkam dot iespēju veidot nākamo ministru kabinetu. Viņš licis noprast, ka tas būtu jādara līdz šim valdošai koalīcijai.

Bet, ja tā nespēs vienoties, prezidents var ierosināt veidot pagaidu valdību, kas vadītu valsti līdz nākamgad paredzētajām parlamenta vēlēšanām. Tomēr tas varētu izsaukt tik lielu pretestību, ka deputāti drīzāk vienotos atlaist parlamentu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits