Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Čēpes tiesas prāva pievērš uzmanību sieviešu lomai neonacistu vidē

Beātes Čēpes tiesas prāva Vācijā pievērsusi uzmanību sieviešu lomai neonacistu organizācijās, kas, pēc ekspertu domām, līdz šim palikusi nenovērtēta.

Zaļo partijas parlamenta deputāte Tīringenē Astrīda Rote-Beinliha, kura jau vairākus gadus pēta šo jautājumu, secinājusi, ka neonacistu aprindās no sievietēm sagaidāmi tikpat lieli draudi, cik no vīriešiem. Sievietes palīdz radīt iespaidu, ka viss ir normāli, uzsver Rote-Beinliha. "Tas liek uzdot provokatīvu jautājumu, vai bez Beātes Čēpes divi vīrieši (..) būtu varējuši aplaupīt bankas un veikt slepkavības, visu laiku paliekot kāda tuvākie kaimiņi?" norāda Rote-Beinliha.

Čēpe tiesas zālē nesen tika raksturota kā "laipna, laba kaimiņiene". Un viņa nav izņēmums, atzīmē Nirnbergas Tehniskās universitātes socioloģe un politoloģe Renāte Bicāna. "Sievietes spēlē stabilizējošu lomu galēji labējo vidē un ļauj radikāli labējām partijām vieglāk piesaistīt biedrus," norāda Bicāna.

Viņa ir identificējusi vairākas lomas, ko sievietes ieņem galēji labējās organizācijās, piemēram, sievietes palīdz sagatavot un izplatīt skrejlapas, algot telpas pasākumiem, raksta propagandas tekstus, uztur kontaktus un organizē pasākumus bērniem. Tomēr, neskatoties uz to, dominējošā loma galēji labējo partijās joprojām ir vīriešiem. Tikai trīs no 33 Vācijas Nacionāldemokrātiskās partijas (NPD) valdes locekļiem ir sievietes.

Jau ziņots, ka Čēpe tiek apsūdzēta par līdzdalību astoņu turku, viena grieķa un kādas policistes slepkavībās, kas pastrādātas laika posmā no 2000. līdz 2007.gadam. Viņas advokāti šīs apsūdzības apstrīd, norādot, ka viņa tieši slepkavībās nav bijusi iesaistīta.

Noziegumus Čēpe pastrādājusi kopā ar diviem citiem Nacionālsociālistiskās pagrīdes (NSU) - labējo radikāļu teroristu šūniņas - biedriem, kas 2011.gada novembrī izdarīja pašnāvību, uzskata apsūdzības puse.

Čēpe tiek arī apsūdzēta par līdzdalību 15 bruņotās laupīšanās, ļaunprātīgā dedzināšanā un slepkavību mēģinājumos, kas notikuši, sarīkojot bumbu sprādzienus. Paredzams, ka tiesas prāva varētu ilgt vairāk nekā divus gadus. Ja tiesa Čēpi atzīs par vainīgu, viņai draud mūža ieslodzījums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits