Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Draudu dēļ pastiprina drošību lidostās

Tuvākajās dienās atsevišķās pasaules lidostās, no kurām veic tiešos avioreisus uz Savienotajām Valstīm, pēc amerikāņu pieprasījuma pastiprinās drošības pasākumus. ASV varasiestādes sīkāk nepaskaidro, kādēļ pieņemti šādi mēri, bet, visticamāk, tas saistīts ar izskanējušo informāciju par teroristisko organizāciju centieniem izstrādāt spridzekļus, kas spētu apiet pašreizējās lidostu skenēšanas sistēmas, piektdien raksta laikraksts Diena

ASV Iekšzemes drošības departaments trešdien nāca klajā ar paziņojumu, ka "tuvāko dienu laikā noteiktās ārvalstu lidostās, no kurām veic tiešos lidojumus uz ASV, ieviesīs papildu drošības pasākumus". Iekšzemes drošības departamenta vadītājs Džī Džonsons neminēja konkrētus draudus, vien piebilstot, ka lēmums pieņemts, balstoties uz ASV un sabiedroto izlūkošanas informāciju par globālajiem draudiem.

Departaments neprecizēja, kurās lidostās pastiprinās drošības pārbaudes, bet vārdā neminēta amatpersona aģentūrai Reuters sacīja, ka tās attieksies uz lidostām Eiropā, Āfrikā un Tuvajos Austrumos.

Džonsons sacīja, ka pasažieriem nāksies saskarties ar "iepriekš pieredzētiem un arī nepieredzētiem" drošības pasākumiem. "Mēs darīsim visu, lai nodrošinātu, ka nepieciešamie pasākumi pēc iespējas mazāk ietekmētu ceļotāju plānus," solīja  Džonsons.

ASV mediji, atsaucoties uz avotiem nacionālās drošības institūcijās, ziņo, ka Sīrijā bāzētais un ar starptautisko teroristisko organizāciju Al Qaeda saistītais islāmistu grupējums Nusras fronte sadarbojas ar Jemenā darbojošos teroristu kustību Al Qaeda Arābijas pussalā (AQAP), lai radītu spridzekļus, ko nevarētu pamanīt lidostu drošības pārbaudēs. Amerikāņu izlūkdienestiem ir aizdomas, ka Nusras frontes un AQAP bumbu izgatavotāji Sīrijā ir veikuši pirmos jauno spridzekļu izmēģinājumus, vēsta ABC News. "Neredzamās" bumbas tiekot izgatavotas no nemetāliskiem materiāliem.

Pirms dažiem gadiem izskanēja paziņojumi, ka islāmisti plānojot sprāgstvielu implantēšanu potenciālajiem teroristiem pašnāvniekiem, lai, iespējams, varētu veikt uzbrukumus lidmašīnām. Toreiz ASV varasiestādes apgalvoja, ka Al Qaeda eksperti aktīvi studējot cilvēka anatomiju, lai atrastu vietas, kur ievietot bumbas.

Plašāk lasiet Ulda Ķezbera rakstā Draudu dēļ pastiprina drošību lidostās piektdienas, 4.jūlija, laikraksta Diena 8.-9.lpp.!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits