Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Eksperti: Ziemeļkoreja Pekinas olimpisko spēļu laikā varētu atturēties no raķešu izmēģinājumiem

Ziemeļkoreja piektdien nosūtījusi "siltus sveicienus" sabiedrotajai Ķīnai saistībā ar Pekinas ziemas olimpisko spēļu sākumu, un analītiķu vērtējumā tas liecina, ka spēļu laikā Ziemeļkoreja apturēs raķešu izmēģinājumus.

Ziemeļkorejas valsts mediji vēsta, ka tās līderis Kims Čenuns ir "silti apsveicis" Ķīnas prezidentu Sji Dzjiņpinu ar veiksmīgu Pekinas olimpisko spēļu sākumu, "neskatoties uz vispasaules veselības krīzi un nepieredzēti skarbiem apstākļiem".

"Olimpiskās lāpas iedegšana Pekinā skaidri pierāda, ka nekādas grūtības un izaicinājumi nekad neapturēs Ķīnas tautas enerģisko gaitu uz priekšu," Kima vēstījumu citē valsts ziņu aģentūra KCNA.

Janvārī Phenjana veica nepieredzēti daudz ieroču izmēģinājumus, tostarp palaižot spēcīgāko raķeti kopš 2017.gada. Ziemeļkorejas aktivitātes liecina par iespējamu tālas darbības rādiusa un kodolraķešu izmēģinājumu atsākšanu.

Bruņojuma demonstrēšana vairo saspīlējumu Korejas pussalā, un Phenjanas galvenajai sabiedrotajai un ekonomikas partnerei Ķīnai bija jāizmanto savas tiesības Apvienoto Nāciju Organizācijā (ANO), lai bloķētu ASV virzīto rezolūciju par jaunām sankcijām.

Ziemeļkorejas politikas eksperti norāda, ka raķešu izmēģinājumu aktivitāte Ķīnā radījusi satraukumu pirms lielā sporta notikuma, tomēr Kima apsveikums varētu liecināt, ka olimpisko spēļu laikā Phenjana atturēsies no jauniem izmēģinājumiem, lai nekaitinātu savu tuvāko sabiedroto.

Pērn Ziemeļkoreja atteicās sūtīt savus sportistus uz vasaras olimpiskajām spēlēm Tokijā, tādēļ Starptautiskā olimpiskā komiteja (SOK) to sodīja, liedzot dalību spēlēs Pekinā.

SOK septembrī norādīja, ka Phenjana pirms Tokijas olimpiskajām spēlēm ir noraidījusi visus pandēmijas laika drošības pasākumus, tostarp vakcinācijas prasības.

Neskatoties uz liegumu, Ziemeļkoreja uzstāj, ka tās sportisti Pekinā nestartēs pandēmijas un "naidīgu spēku" dēļ.

2018.gada ziemas olimpiskajās spēlēs Dienvidkorejā Ziemeļkorejai bija pievērsta īpaša uzmanība. Phjončanā ieradās Kima māsa, un Dienvidkorejas prezidents Mūns Džēins sarīkoja ASV un Ziemeļkorejas sarunas, kas gan īpašus rezultātus nav devušas.

Pekinas olimpiskās spēles notiks no 4. līdz 20.februārim.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits