Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Eksperts: Trampa administrācija nebūs aktīva Gruzijas un Ukrainas eiroatlantisko ilgu piepildītāja

Jaunievēlētā ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija, visticamāk, nebūs aktīva Gruzijas un Ukrainas eiroatlantisko ilgu piepildītāja, aģentūrai LETA sacīja Austrumu politikas pētījumu centra izpilddirektors Andis Kudors.

Vaicāts, kā ASV un Krievijas turpmākās attiecības varētu ietekmēt Trampa lēmums savas topošās administrācijas valsts sekretāra amatam izraudzīties lielākās ASV naftas un gāzes kompānijas Exxon Mobil izpilddirektoru Reksu Tilersonu, Kudors norādīja, ka Tramps izvēlējies ģenerāļu un biznesmeņu kompāniju.

Tilersona izvēle liecinot, ka Tramps varētu ierobežot Republikāņu partijas ietekmi uz savu politiku un lēmumiem, taču sacīt, ka tās nebūs vispār, nevar, jo jaunievēlētajiem prezidentam būs jārēķinās ar Kongresu.

"Tilersons ir līdzīgs pašam Trampam. Jāpieņem, ka jaunievēlētais šādu lēmumu pieņēmis, lai nebūtu pārlieku garlaicīgs un konvencionāls politiķis. Baltijas valstīm tas gan neko daudz nemaina, taču esmu daudz pesimistiskāks par Ukrainu un Gruziju," atzina Kudors. Viņa ieskatā Trampa administrācija nebūs aktīva Gruzijas un Ukrainas eiroatlantisko ilgu piepildītāja.

Taujāts par Baltijas valstīm, Kudors pauda viedokli, ka NATO principiāli netiks vājināts, turklāt Tramps un viņa administrācija respektēs aliansi. "Saistības netiks mainītas, taču pesimisms ir par Ukrainu un Gruziju," viņš turpināja.

Savukārt, vaicāts, kā Trampa lēmums varētu ietekmēt turpmākās ASV noteiktās sankcijas pret Krieviju, Kudors klāstīja, ka Republikāņi lielākoties, ar dažiem izņēmumiem, nav noskaņoti īpaši uzlabot attiecības ar Vladimira Putina vadīto Krieviju.

"Neredzu absolūtu atkusni starp Krieviju un ASV, bet, protams, paredzams viens vai otrs attiecību siltināšanas solis. Kopumā - mums vienkārši jāsagaida reālā politika," izteicās Austrumu politikas pētījumu centra izpilddirektors.

Jau vēstīts, ka jaunievēlētais ASV prezidents Donalds Tramps otrdien savas topošās administrācijas valsts sekretāra amatam izraudzījies lielākās ASV naftas un gāzes kompānijas Exxon Mobil izpilddirektoru Reksu Tilersonu.

Tramps Tilersonu izraudzījies, ņemot vērā viņa biznesa prasmes un "plašo pieredzi un dziļo sapratni par ģeopolitiku". Sagaidāms, ka tagad uzmanības lokā nonāk Tilersona biznesa saites. "Exxon Mobil" darbojas vairāk nekā 50 valstīs.

2011.gadā Exxon Mobil noslēdza līgumu ar Krievijas lielāko naftas kompāniju Rosņeftj par kopīgu naftas izpēti un ieguvi. Kopš tā laika kompānijas izveidojušas desmit kopuzņēmumus projektiem Krievijā.

2013.gadā Krievijas prezidents Vladimirs Putins Tilersonam pasniedza Draudzības ordeni.

Taču ASV sankcijas par Krievijas iebrukumu Ukrainā Exxon Mobil izmaksāja dārgi, liekot slēgt dažus projektus un nodarot vismaz miljardu dolāru lielus zaudējumus. Tilersons bijis skaļš sankciju kritiķis.

Tilersons Exxon Mobil vada kopš 2006.gada.

 

Top komentāri

hmm
h
Var iedomāties, ka Obamas administrācija bija "aktīva Gruzijas un Ukrainas eiroatlantisko ilgu piepildītāja"... Pēc tam, kad Krievija bija okupējusi daļu Gruzijas teritorijas, Obama pēkšņi uzsāka restartu ar agresoru. Un vai Obamas administrācija bija sīriešu miera ilgu piepildītāja 5 gadu garumā? Un kas mierīgi noskatījās, ka Krievija atņem Ukrainai Krimu? Kā uzvedās tie, kas garantēja Ukrainas teritoriālo vienotību, kad piespieda to atteikties no kodolieročiem?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits