Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

ES iekšlietu ministri vienojas par stingrākiem šaujamieroču turēšanas un tirgošanas noteikumiem

Eiropas Savienības (ES) iekšlietu ministri piektdien panākuši vienošanos par stingrākiem šaujamieroču turēšanas un tirdzniecības noteikumiem, kas tika ierosināti pēc Parīzē un Briselē notikušajiem teroraktiem.

Jaunie noteikumi palielinās kontroli pār ieroču tirdzniecību internetā, liekot reģistrēt gāzes pistoles un ieročus, kas šauj ar salūtpatronām, bet kurus var pielāgot kaujas munīcijas izmantošanai. Tiek paredzēti arī stingrāki ieroču un to detaļu marķēšanas noteikumi.

Eiropas Komisija (EK) ierosināja grozīt ES šaujamieroču regulēšanas normas drīz pēc Parīzē pērn novembrī notikušajiem teroraktiem, kuros islāmisti noslepkavoja 130 cilvēkus.

"Mēs vēlamies padarīt noteikumus stingrākus un atstāt pēc iespējas mazāk vietas izņēmumiem, ko varētu izmantot noziedznieki," paziņoja ES migrācijas, iekšlietu un pilsonības komisārs Dimitris Avramopuls.

Francijas iekšlietu ministrs Bernārs Kaznēvs slavēja vienošanos kā soli uz priekšu bloka pilsoņu drošības uzlabošanā.

ES Padomē prezidējošās valsts Nīderlandes iekšlietu ministrs Ards van der Stērs norādīja, ka jaunie noteikumi mazinās iespēju, ka legālie ieroči nonāks nelegālo ieroču tirgū.

Tomēr citi uzskata, ka noteikumos joprojām būs daudz trūkumu.

Lēmums tika pieņemts ar balsu vairākumu.

Pret to iebilda Luksemburga, kas uzskata, ka vienošanās ir par vāju un nesasniedz savu mērķi. Luksemburga uzsvēra, ka bīstamākajiem šaujamieročiem nav noteikti pietiekami stingri ierobežojumi un dalībvalstu vidū palikušas daudzas domstarpības.

Savukārt Čehija un Polija uzskatīja, ka ierobežojumi ir pārāk stingri, pavēstījuši informācijas avoti ES diplomātiskajās aprindās.

"Atklāti runājot, es būtu bijis priecīgāks, ja Padome savā pieejā būtu bijusi ambiciozāka, īpaši pret pusautomātiskajiem ieročiem un [ieroču] kolekcionāriem," ministriem norādīja Avramopuls.

Pēc ministru apstiprinājuma priekšlikums nonāks Eiropas Parlamentā (EP). Viens no informācijas avotiem atklājis, ka EP plānotos ierobežojumus varētu vēl vairāk vājināt.

Ministri piektdien arī apstiprināja ceļa karti informācijas apmaiņas uzlabošanai starp policiju un izlūkdienestiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tūristu uzvedības dēļ aizsegs skatu uz Fudzi

Japānas pilsēta Fudzikavagučiko kļuvusi par kārtējo tūristu vidū īpaši iecienīto pilsētu pasaulē, kas spiesta ieviest pasākumus tūristu radīto neērtību mazināšanai, vēsta Associated Press.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits