Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

ES plāno samazināt izvirzītos mērķus biodegvielas izmantošanai

Eiropas Savienība (ES) plāno samazināt izvirzītos mērķus biodegvielas izmantošanai, netīši atzīstot, ka siltumnīcefekta gāzu emisijas samazināšanā šis risinājums nav bijis tik efektīvs, kā cerēts, liecina aģentūras AFP rīcībā nonākušais priekšlikuma projekts.

2009.gadā ES izvirzīja mērķi līdz 2020.gadam panākt, lai 20% no visas bloka patērētās enerģijas un desmit procenti no transportam nepieciešamās degvielas tiktu saražoti no atjaunojamiem resursiem, tostarp lielu lomu atvēlot biodegvielai.

Ieceres mērķis bija samazināt siltumnīcefekta gāzu emisiju, kas tiek uzskatīta par galveno globālās sasilšanas izraisītāju. Tomēr AFP rīcībā nonākušajā priekšlikuma projektā secināts, ka biodegvielas ražošana nav nesusi gaidīto siltumnīcefekta gāzu emisijas samazinājumu, jo milzīgu zemes platību pārvēršana biodegvielas ražošanai nepieciešamo augu plantācijās devusi pretēju - negatīvu - ietekmi.

Tagad ierosināts līdz 2020.gadam panākt, lai tikai 5% no transporta sektorā izlietotās enerģijas būtu biodegviela pašreizējo 4,5% vietā. Dokumentā arī teikts, ka ES būtu jāveicina lielāka tirgus izpratne par modernajām biodegvielām, kuru ražošanā zemes izmantošanas veids tiek mainīts maz un netieši.

Ierosinājuma projektā teikts, ka pašreizējie ieguldījumi šajā industrijā būtu sargājami, tomēr tradicionālās biodegvielas ieguldījums ES izvirzīto mērķu sasniegšanai būtu jāierobežo.

Vides aizstāvji un aktīvisti šādu ieceri jau novērtējuši atzinīgi. "Tie ir lieliski jaunumi, ka Eiropas Komisija (EK) beidzot apjauš, ka ES biodegvielas mandāti rada milzīgas problēmas, tostarp palielina pārtikas cenas, pastiprina badu un paātrina klimata izmaiņas," norādīja labdarības organizācijas "Oxfam" ES biodegvielas eksperts.

Tomēr viņš arī atzīmēja, ka ierosinātais 5% mērķis transportā izmatojamajai biodegvielai nepalīdzēs apturēt šobrīd augošās pārtikas cenas un aicināja ES pretoties biodegvielas ražošanas nozares pretestībai un lauksaimniecības lobijiem, "kas šīs trakās biodegvielas politikas rezultātā kļuvuši resni (..), kamēr nabadzīgie cilvēki paliek izsalkuši un patērētāju nauda tiek izšķiesta".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits