Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

ES valstis pārkāpj budžeta kritērijus

Divpadsmit Eiropas Savienības valstīm pērn valsts budžeta deficīts ir bijis lielāks, nekā to pieļauj Māstrihtas kritēriji, un izrādās, ka Grieķija nav lielākā pārkāpēja šajā ziņā, atsaucoties uz ES statistikas aģentūras Eurostat šonedēļ publiskotajiem datiem, ziņo Deutsche Welle.

Eirozonas valstu vidējais budžeta deficīts 2014. gadā bija 2,4% no iekšzemes kopprodukta (Māstrihtas kritēriji pieļauj 3%). Visvairāk to pārkāpusi Kipra - 8,8%, Spānija - 5,8%, Horvātija un Lielbritānija - 5,7%. Vislabākie rādītāji bijuši četrām valstīm, kurām reģistrēts budžeta pārpalikums - Dānijai, Vācijai, Igaunijai un Luksemburgai.

Ekonomikas problēmu īpaši mocītajai Grieķijai bija izdevies samazināt budžeta deficītu no 12,3% 2013. gadā līdz 3,5% pērn. Taču Grieķijai bijis vislielākais valsts parāds, kas sasniedzis 177% no iekšzemes kopprodukta (ES kritēriji pieļauj 60%). Eirozonā vidējais valsts parāds pērn bija 91,9%, ES - 86,8%. Lielāko parādnieču vidū bija Itālija - 132,1%, Portugāle - 130,2% un Īrija - 109,7%.

EUobserver.com, analizējot publiskotos datus, gan atzīmē, ka valdību finanšu statistiku «uzlabojusi» pērn septembrī spēkā stājusies jaunā budžetu uzskaites kārtība, kas paredz, ka investīcijas attīstībā, pētniecībā un militārie izdevumi tiek uzskaitīti kā izdevumi infrastruktūrā un ražošanas iekārtās. Tāpat kalkulācijās tiek iekļauta daļa pelēkās ekonomikas un tādas nelikumīgās aktivitātes kā prostitūcija un narkotisko vielu tirdzniecība.

Latvijai pērn budžeta deficīts bijis 1,7% no iekšzemes kopprodukta (2013. gadā - 07%). Valsts parāds 2014. gadā sasniedzis 40% no IKP (2013. gadā - 38,2%).

Igaunijai valsts parāda proporcija no IKP pērn pieaugusi līdz 10,6% (2013. gadā - 10,1%), tomēr tas bijis vislabākais rādītājs visu ES valstu vidū. 


 sadarbībā ar Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits