Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +15 °C
Apmācies
Trešdiena, 9. oktobris
Helga, Elga, Elgars

ES vēlas veidot jaunu pretterorisma centru

Eiropas Savienība (ES) otrdien paziņoja par ieceri izveidot centru izlūkošanas informācijas apmaiņai, lai atvieglotu dalībvalstīm islāmistu uzbrukumu novēršanu, taču jaunveidojamās iestādes pilnvaras būs ierobežotas, un tā nebūs kas līdzīgs ASV Federālajam izmeklēšanas birojam (FIB).

Izklāstot ES prioritātes drošības jomā nākamajiem pieciem gadiem, Eiropas Komisijas (EK) pirmais viceprezidents Franss Timmermanss aģentūrai AFP pavēstīja, ka pretterorisma centrs tiks veidots Eiropola sastāvā.

"Mēs veidojam centru, lai redzētu, vai dalībvalstis var biežāk sanākt kopā un mācīties savstarpēji sadarboties, pamatojoties uz uzticību," intervijā norādīja Timmermanss, kas vēlāk devās uz Strasbūru, lai ar ieceri iepazīstinātu arī Eiropas Parlamenta (EP) deputātus.

"Tomēr es neesmu naivs. Tas nenotiks nakts laikā. Daudz palīdzēs tas, ka katrā dalībvalstī ir sajūta, ka mums steidzami jāuzlabo sadarbība starp izlūkdienestiem, lai novērstu informācijas pazaudēšanu starp valstīm," piebilda EK viceprezidents.

Viņš norādīja, ka tagad dalībvalstis saskata nepieciešamību ciešāk sadarboties, lai gan nacionālie drošības dienesti informāciju citiem joprojām parasti sniedz tikai pie nosacījuma, ka iegūs kaut ko tikpat vērtīgu pretī.

Izlūkošanas informācijas apmaiņa nav viegla, īpaši tad, kad liela dalībvalsts mēģina sadarboties ar kādu mazāku dalībvalsti, kam nav tādu pašu resursu un iespēju, atzina Timmermanss.

Grūtības sagādā arī šaubas, vai citai valstij nodotā informācija nonākusi "drošās rokās", piebilda amatpersona.

Atšķirībā no ASV federālās valdības EK var vienīgi ierosināt sadarbību, jo drošība joprojām ir dalībvalstu atbildības joma, un nacionālās valdības šo prerogatīvu sīvi aizstāv.

Uz jautājumu, vai jauno pretterorisma centru varēs pielīdzināt FIB, kas pēc 2001.gada 11.septembra terora aktiem ieguva milzīgas pilnvaras, pamatojoties uz tā dēvēto patriotisma likumu, Timmermanss atbildēja ar stingru "nē".

"Nē, jo mēs nemainām tiesības, mēs nemainām [ES] līgumus, mēs nemainām atbildības sadalījumu," uzsvēra EK viceprezidents.

Līdz ar pretterorisma centra izveidi EK plāno izvērst cīņu arī ar organizēto noziedzību un kibernoziegumiem.

EK komisija mudina izveidot arī jauniešu radikalizācijas novēršanas centru, kā arī sākt sarunas ar lielākajiem tīmekļa uzņēmumiem, lai ierobežotu karojošā islāma propagandu.

EK norāda, ka tīmeklī prioritāte "ir atrast ceļus, kā pārvarēt šķēršļus kriminālizmeklēšanas veikšanai tiešsaistē".

Timmermanss norādīja arī uz nepieciešamību veikt stingrāku ES ieceļojošo un no bloka izceļojošo personu kontroli uz Šengenas zonas ārējām robežām.

Šengenas dalībvalstis iecerējušas veidot ES mēroga aviācijas pasažieru datubāzi, ko pieprasa arī ASV.

Tomēr šo ieceri joprojām bloķē EP, kas pieprasa personas datu aizsardzības garantijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ziemeļkorejas karavīri palīdzot Krievijai Ukrainā

Dienvidkorejas aizsardzības ministrs Kims Jong Hjons paziņojis, ka, visticamāk, Ziemeļkorejas karavīri jau piedalās karā pret Ukrainu kopā ar Krievijas bruņotajiem spēkiem. Pēc viņa teiktā, &quo...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits