Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

FIB apmāna terora aktu gatavotājus Ņujorkā

Aizturētā četrotne vēlējās sākt svēto karu pret neticīgajiem

ASV varas iestāžu modrība un viltība novērsusi uzbrukumus Ņujorkā un tās apkaimē. Ceturtdien tiesas priekšā stājās četri vīrieši, kuri plānoja sarīkot uzbrukumus ebreju svētvietām un notriekt militārās lidmašīnas armijas bāzē. Aizdomās turētie apcietināti trešdien pēc gandrīz gadu ilgas izmeklēšanas.

Vēlas ebreju nāvi

Trīs ASV pilsoņi un Haiti iedzīvotājs apsūdzēti sazvērestībā izmantot masu iznīcināšanas ieročus ASV teritorijā un centienos iegūt un izmantot pretaviācijas raķetes. Viņiem draud cietumsods no 25 gadiem līdz mūža ieslodzījumam. "Apsūdzētie vēlējās sarīkot terora aktus. Viņi izvēlējās mērķus un centās iegūt ieročus, ar kuriem izpildīt savus plānus," paziņoja Ņujorkas dienvidu apgabala prokurors Levs Dasens.

Četrotne esot vēlējusies veikt džihādu jeb svēto karu pret neticīgajiem un sarīkot sprādzienus pie sinagogas un ebreju centra Ņujorkas priekšpilsētā Bronksā un, izmantojot raķetes Stinger, notriekt vairākas lidmašīnas Nacionālās gvardes gaisa bāzē Ņūbērgā. Viens no apsūdzētajiem izmeklētājiem sacījis, ka "viss būtu kārtībā, ja uzbrukumā tiktu nogalināti ebreji", raksta AP.

Trīs apsūdzētie ir arābu izcelsmes. Visi četri ir musulmaņi, tomēr divi no viņiem islāmu pieņēmuši, atrodoties apcietinājumā. Policija uzskata, ka viņi nav saistīti ar kādu no starptautiskajiem teroristu tīkliem.

"Pēdējais mēģinājums uzbrukt mūsu brīvībai parāda, ka iekšējie draudi Ņujorkas drošībai ir reāli, tādēļ mums jāsaglabā modrība, lai novērstu terorismu," teikts Ņujorkas mēra Maikla Blūmberga paziņojumā.

Vīrieši tika aizturēti trešdien pēc tam, kad bija pabeiguši sprāgstvielu iekraušanu automašīnās, kas bija novietotas pie Riverdeilas sinagogas un Riverdeilas ebreju centra. Noziedzniekiem nebija ne jausmas, ka spridzekļi, ko viņi ieguva no kāda Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) ziņotāja, nav īsti.

Iekrita slazdā


FIB apgalvo, ka četrotnes arests ir gandrīz gadu ilgas izmeklēšanas rezultāts.

Pagājušā gada jūnijā informators kādam FIB aģentam pavēstījis par vīriešu vēlmi uzbrukt mērķiem ASV. Grupas līderis Džeimss Kromitijs, kura vecāki pirms viņa dzimšanas dzīvojuši Afganistānā, sacījis, ka ir pret amerikāņu izraisīto karu, kurā nogalināti daudzi musulmaņi, tādēļ viņš vēloties "kaut ko izdarīt Amerikai". Viņš arī sacījis, ka "labākais mērķis — Pasaules tirdzniecības centrs — jau ir iznīcināts," raksta The New York Times. Viņš arī mēdzis norādīt uz ielas redzētajiem ebrejiem, sakot, ka, "ja man būtu ierocis, tad katru nogalinātu ar šāvienu galvā".

Kopš pagājušā gada oktobra informators regulāri ticies ar aizdomās turētajiem kādā mājā, kurā FIB veicis videonovērošanu un noklausīšanos. Šā gada aprīlī četrotne izlēma, ka par tās uzbrukuma mērķi kļūs sinagoga un ebreju centrs, kā arī militārā gaisa bāze.

Grupa vērsās pie savas uzticības personas un lūdza piegādāt raķetes un sprāgstvielas. FIB informatoram piegādāja neaktīvas raķetes un viltus sprāgstvielas, kuras viņš nodeva aizdomās turētajiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

ECB samazina procentu likmes

Eiropas Centrālā banka (ECB) ceturtdien nolēma pazemināt procentlikmes par 0,25 procentpunktiem.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits