Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Fidels Kastro atkāpjas no Kubas partijas vadītāja amata

Fidels Kastro savā rakstā, ko otrdien publicēja portāls "Cubadebate.cu", apstiprinājis, ka viņš ir atkāpies no Kubas Komunistiskās partijas vadītāja amata."Rauls zināja, ka es tagad nepiekritīšu formālai lomai partijā," raksta Kastro, ar to domājot savu brāli Raulu un savu neievēlēšanu partijas jaunajā Centrālajā komitejā.

84 gadus vecais Kastro bija partijas Centrālās komitejas pirmais sekretārs kopš partijas dibināšanas 1965.gadā. Viņš teica, ka tika nodevis partijas vadītāja funkcijas Raulam, kad viņš nodeva varu savam brālim pēc veselības pasliktināšanās 2006.gadā, gan saglabājot pirmā sekretāra titulu."Rauls vienmēr bijis tas, ko es raksturoju kā pirmo sekretāru un bruņoto spēku pavēlnieku," savā rakstā norāda Fidels. "Viņš vienmēr informēja mani par plānotajām idejām."Šādi notikumi risinājās pēc tam, kad Komunistiskās partijas 6.kongress pirmdien akceptēja virkni pasākumu, kuru mērķis ir nepieļaut Kubas centralizēti plānotās ekonomikas sabrukumu, taču neparedzot tajā plašas uz tirgu orientētas ekonomiskās pārmaiņas.Otrdien paredzēts balsojums, kurā 84 gadus vecais Kastro tiks oficiāli atbrīvots no partijas vadītāja pienākumiem pēc vairāk nekā 40 gadu atrašanās šajā amatā.1000 delegātu, kas pulcējušies Havanā uz četru dienu kongresu, akceptēja aptuveni 300 ekonomisko priekšlikumu un ievēlēja jaunu Centrālās komitejas vadību. Reformās ietilpst miljona darbavietu likvidēšana valsts sektorā un lauksaimniecības sektora decentralizācija.Daudzi pasākumi jau bija pieņemti aizvadītajā gadā un tagad kongress tos tikai oficiāli apstiprināja.Otrdienas balsojumā par partijas jauno pirmo sekretāru visticamāk tiks ievēlēts Rauls, kuram 3.jūnijā paliek 80 gadi. Sestdien viņš paziņoja, ka atbalsta priekšlikumu, kas paredz, ka augstākie vadītāji var ieņemt šos amatus ne vairāk kā desmit gadus, kaut gan viņš un viņa brālis ir vadījuši valsti vairāk nekā 50 gadus.Svarīga nozīme būs arī partijas otrajam augstākajam amatam, kas varētu signalizēt par to, kam tiks nodota vara turpmākajos gados.Rauls ir noraidījis plašākas uz tirgu orientētas reformas pēc Ķīnas parauga, sakot, ka tas būtu "klajā pretrunā ar sociālisma būtību (...) jo tās aicina atļaut īpašuma koncentrāciju".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ievainotais Slovākijas premjerministrs spēj runāt

Ievainotais Slovākijas premjerministrs Roberts Fico spēj runāt, bet ir noguris un joprojām atradās ļoti smagā stāvoklī, pēc sava sabiedrotā apmeklējuma slimnīcā pavēstīja jaunievēlētais S...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits