Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Filipīnās sākas vakcinācija pret Covid-19

Filipīnas, kas ir viena no jaunā koronavīrusa smagāk skartajām valstīm Āzijas dienvidaustrumos, pirmdien sākušas vakcinācijas kampaņu, lai gan valstij ir problēmas ar vakcīnu piegādēm un sabiedrības pretestību.

Sešās slimnīcās Manilas apgabalā tiek vakcinētas valdības amatpersonas, militārpersonas, veselības aprūpes nozares darbinieki un policisti.

Filipīnas svētdien saņēma aptuveni 600 000 devu Covid-19 vakcīnas, ko ziedojusi Ķīna. Devas tika piegādātas gaisa spēku bāzē Manilā.

Valdība cer, ka vadošo amatpersonu vakcinēšana iedrošinās citus cilvēkus un mazinās sabiedrības pretestību Covid-19 vakcīnām.

"Vakcinēsimies, glābsim dzīvības katru dienu. Mums jāvirzās uz priekšu," uzrunā slimnīcā sacīja Manilas mērs Isko Moreno, piebilstot, ka viņš sapotēsies aptuveni nedēļu pēc tam, kad būs vakcinēti veselības aprūpes nozares darbinieki.

Filipīnas ir viena no pēdējām Āzijas dienvidaustrumu valstīm, kas saņēmusi pirmo Covid-19 vakcīnas devu sūtījumu.

Filipīnās inficēšanās ar jauno koronavīrusu atklāta vairāk nekā 576 000 cilvēku, no kuriem 12 318 ir miruši, kas ir otrs lielākais Covid-19 upuru skaits Dienvidaustrumāzijā pēc Indonēzijas.

Epidēmijas dēļ noteiktie stingrie ierobežojumi iegrūduši Manilas ekonomiku vienā no lielākajam recesijām reģionā.

Duterte svētdien, vērojot vakcīnas devu piegādi, sacīja, ka valsts ekonomikai patiešām klājas smagi, un uzsvēra, ka pēc iespējas ātrāk jāsāk vakcinācijas kampaņa.

Prezidents paziņoja, ka apsver karantīnas režīma atvieglošanu galvaspilsētā un citur, tiklīdz vakcinācijas kampaņa uzņems ātrumu.

Tā kā ar 600 000 devu pietiks tikai 300 000 cilvēku vakcinēšanai, kampaņas sākums ir vairāk simbolisks solis.

Papildus Ķīnas ziedotajām vakcīnas  devām Filipīnas pasūtījušas vēl 25 miljonus devu no šīs vakcīnas ražotāja - uzņēmuma Sinovac Biotech- bet nav noteikts konkrēts piegādes datums.

Bija plānots, ka pirmdien Filipīnas saņems 525 600 devas AstraZeneca vakcīnas, bet veselības ministrs paziņoja, ka piegāde kavēsies.

Ķīnas ziedojums ir neliela daļa no vismaz 148 miljoniem devu, kuru iegādi valdība centusies sarunāt no Rietumu un Āzijas vakcīnu ražotājiem.

Filipīnu iedzīvotāju skaits sasniedz 70 miljonus un valdība ieplānojusi visus iedzīvotājus vakcinēt bez maksas, līdzekļus tam iegūstot no aizņēmumiem.

Dutertes administrācija ir izpelnījusies kritiku par to, ka Filipīnas vakcīnu sagādē atpaliek no vairuma citu Dienvidaustrumāzijas valstu. Taču prezidents apgalvo, ka bagātās Rietumu valstis rezervējušas milzīgu devu daudzumu, liekot nabadzīgākajām valstīm cīnīties par atlikumu.

Papildus piegādes problēmām sabiedrībā valda arī lielas bažas par vakcīnu drošumu, jo visiem vēl ir atmiņā 2017.gads, kad tika pārtraukta vakcinācijas kampaņa pret tropu drudzi, jo vakcīnai tika atklātas nepilnības.

Filipīnās ir arī skeptiska attieksme pret Sinovac Biotech vakcīnu, jo tā ir mazāk iedarbīga salīdzinājumā ar citām vakcīnām pret Covid-19.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits