Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

FOTO: Vīķe-Freiberga: izredzes ir “lielākas par nulli”

"Es nekad uz zirgu sacīkstēm neesmu spēlējusi. (...) Ir vairāk nekā skaidrs, ka izredzes ir lielākas par nulli," pēc tikšanās ar premjeru žurnālistiem izteicās eksprezidente Vaira - Vīķe-Freiberga. Ja Eiropas Savienības (ES) Padomes prezidentu vēlētu tauta, tad manas izredzes ieņemt šo amatu būtu lieliskas, viņa uzskata. Lai arī patlaban viņa dažādās tikšanās reizēs ir dzirdējusi atbalstu savam Eiropas redzējumam, eksprezidente tomēr izvairīgi vērtēja iespējas ieņemt ES prezidenta amatu.

Vīķe-Freiberga noliedza, ka kandidēšana uz augsto amatu tiktu izmantota kā platforma, lai neveiksmes gadījumā iesaistītos nacionālajā politikā. Viņa vēlreiz uzsvēra, ka patlaban neplāno iesaistīties kādā politiskā spēkā, taču viņa arī "nekad nesakot nekad", tādējādi atstājot sev "durvis atvērtas".

Bijusī Latvijas prezidente arī bija asa, atbildot uz jautājumu, vai viņas cienījamais vecums nevarētu būt par šķērsli ceļā uz augsto amatu. Viņa, atsaucoties uz starptautiskiem tiesību aktiem, sacīja, ka nevienā demokrātiskā sabiedrībā vecums nevar būt pamats diskriminācijai.

Jau ziņojām, ka Latvijas valdība pirmdien ārkārtas sēdē atbalstīja V.Vīķes-Freibergas kandidatūru ES prezidenta amatam. "Vaira Vīķe-Freiberga ir starp spēcīgākajiem kandidātiem. Tomēr patlaban grūti prognozēt, kāds būs Eiropadomes rezultāts, jo situācija un favorīti mainās burtiski pa stundai," komentēja Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andris Teikmanis.

Kā vēsta BNS, valdība atbalstījusi divus kandidātus uz ES jaunā ārlietu ministra amatu, proti, ES paplašināšanās komisāru Oli Rēnu no Somijas un Zviedrijas ārlietu ministru Karlu Biltu.

Par atbalstu V.Vīķei - Freibergai šodien balsoja arī Saeimas Eiropas lietu komisija. Par nobalsoja deviņi komisijas deputāti, savukārt trīs bija pret. "Vēlam veiksmi premjerministram un ārlietu ministram, aizstāvot Latvijas izvirzīto kandidāti ne tikai Eiropadomes samita oficiālajā daļā, bet arī kuluāru sarunās," pauda komisijas priekšsēdētāja biedre Karina Pētersone. Medijos un diplomātu sarunās līdz šim minēti vismaz 11 Eiropas politiķu vārdi.

Vienas no Eiropas Savienības (ES) ietekmīgākajām politiķēm pirmdien britu laikrakstā Financial Times publicētā vēstulē mudināja bloka vadību šonedēļ notiekošajā samitā ES vadošajos amatos iecelt sievietes, norādot, ka labu kandidatūru netrūkst.

Vēstuli parakstījušas ES konkurences komisāre Nēlija Krusa, Zviedrijas ES komisāre Margota Valstrēma un Eiropas Parlamenta viceprezidente Daiena Valisa.

Sievietēm jābūt labāk pārstāvētām Eiropas Komisijā (EK), uzskata autores, vienlaikus brīdinot - ja šāda virzība nenotiks, tas būs "slikti Eiropai, slikti demokrātijai un slikti sievietēm".

"Īstais cilvēks īstajā amatā bieži vien ir sieviete. Ieceļot amatos sievietes, Eiropa kļūs bagātāka, labāk pārstāvēta, tā pavirzīsies tuvāk visiem pilsoņiem," skaidro vēstules autores. "Tas var notikt, bet tam vajadzīgi daži drosmīgi lēmumi."

"Kandidatūru netrūkst, nedz kvalifikāciju un kompetences," norāda politiķes. "Kad pie galda ir sievietes, viņas palīdzēs nodrošināt, ka politiskie lēmumi atspoguļo visu iedzīvotāju vajadzības."

Minot dažas no kandidātēm, vēstules autores atgādina, ka bijusī Latvijas prezidente Vaira Vīķe Freiberga ir izvirzīta Eiropadomes prezidenta amatam.

ES līderiem 19.novembrī Briselē jāizraugās savienības pirmais prezidents un ārlietu pārstāvis.

(papildinātsa ar pirmajām rindkopām un FOTO)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

NOSKATIES VIDEO

Video no Saeimas Eiropas lietu komisijas sēdes

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits