Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

G7 samitā spriedīs, kā palīdzēt Ukrainai karā un novērst karu Austrumos

Kā tikt galā ar pašlaik notiekošo karu un kā novērst jauna izcelšanos – tā britu laikraksts The Guardian raksturo galvenos apspriežamos jautājumus G7 valstu samitā, kas šodien sākas Japānas pilsētā Hirosimā.

Tā ir pilsēta, kuru 1945. gadā iznīcināja amerikāņu uzmestā atombumba. Politico.eu savā rakstā ir vēl dramatiskāks, vēstot, ka pasaules septiņu attīstītāko demokrātisko valstu un Eiropas Savienības līderu tikšanās notiks triju pasauli mainošu militāro konfliktu – pagātnes, tagadnes un potenciālā – ēnā.

Sagaidāms, ka visvairāk laika līderi varētu veltīt atbalsta Ukrainai apspriešanai. Pagājušās nedēļas vizītēs četrās G7 valstīs – Itālijā, Vācijā, Francijā un Apvienotajā Karalistē – Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis saņēma solījumus par atbalsta turpināšanu un, iespējams, pat palielināšanu Ukrainas militāro spēju stiprināšanai. The Guardian raksta, ka, lai gan Rietumu iznīcinātājlidmašīnu piegāde Ukrainai nav tuvākā laika jautājums, britu premjers Riši Sunaks aktivizējis diskusijas par to un solījis par to runāt arī G7 samitā.

Savukārt Al Jazeera atzīmē, ka tiks runāts par to, kā pastiprināt un efektivizēt starptautiski noteiktās sankcijas pret Krieviju, arī vēršoties pret trešajām valstīm. Sestdien izplatītajā G7 valstu finanšu ministru un centrālo banku vadītāju kopīgajā paziņojumā solīts vērsties "pret jebkuriem mēģinājumiem pārkāpt vai mazināt mūsu sankciju pasākumus". ES, kas piedalās G7 darbībā, jau apspriež iespējamo vēršanos pret uzņēmumiem, kuri palīdz Krievijai apiet sankcijas. Izskanējuši ierosinājumi ierobežot to naftas produktu importu no Indijas, kuri ražoti no Krievijas naftas.

Japāna un ASV ir īpaši ieinteresētas apspriest ar Eiropas līderiem iespējamos drošības riskus, ko Indijas un Klusā okeāna reģionam rada Ķīna. Tie ir saistīti gan ar iespēju, ka Ķīna varētu ar spēku censties pārņemt Taivānu, ko uzskata par savu teritoriju, gan ar teritoriālām pretenzijām pret kaimiņvalstīm Dienvidķīnas jūrā. Eiropas valstis nav vienisprātis par to, cik tālu gatavas iet Taivānas aizstāvēšanā un vai tā pašlaik ir Eiropas prioritāte. Taču Japānas premjerministrs Fumio Kisida pērn brīdināja: "Ukrainai šodien var sekot Austrumāzija rīt."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits