Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Google atklāj Ziemeļkorejas koncentrācijas nometņu atrašanās vietas

ASV interneta gigants Google nācis klajā ar detalizētu Ziemeļkorejas karti, kurā atzīmētas pat dažas šīs valsts nomaļākās un drūmākās ieslodzījumu nometnes. Karte izgatavota projekta Google Map Maker laikā.

"Ilgu laiku Ziemeļkoreja bijusi viena no lielākajām vietām ar ierobežotiem kartes datiem. Bet šodien mēs to mainām," pirmdien savā blogā paziņojis Google Map Maker vecākais produktu menedžeris Džajants Misore.

Ziemeļkorejas karte veidota, pamatojoties uz informāciju, kas vākta vairāku gadu garumā.

"Lai gan daudzus cilvēkus visā pasaulē valdzina Ziemeļkoreja, sevišķi nozīmīgas šīs kartes ir Dienvidkorejas pilsoņiem, kuriem tur ir senču saknes vai joprojām dzīvo ģimenes," atzīmēja Misore.

Ziemeļkoreja un Dienvidkoreja tehniski joprojām atrodas kara stāvoklī, tādēļ kaut cik pieklājīgas kaimiņvalsts kartes Dienvidkorejā ir gandrīz neiespējami atrast.

Ziemeļkoreja ir stipri izolēta valsts, kurā valda stingra kontrole un cenzūra, tādēļ vismazākie ieguvēji no jaunajām kartēm būs paši ziemeļkorejieši.

Ziemeļkorejai ir pašai savs valsts iekšējais internets, kas atslēgts no pārējās pasaules, ļaujot vien ierobežotam skaitam lietotāju apmainīties ar oficiāli apstiprinātu informāciju.

Pilna apjoma internets pieejams tikai elitārai cilvēku grupai - pāris simtiem cilvēku vai kādam tūkstotim, bet ne vairāk, uzskata eksperti.

Tagad Google iespējams aplūkot detalizētu Ziemeļkorejas galvaspilsētas Phenjanas karti, kurā norādīta slimnīcu, metro staciju un skolu atrašanās vietas. Ar kartes palīdzību iespējams redzēt arī koncentrācijas nometnes, kurās pēc dažādām aplēsēm, tūkstošiem cilvēku tiek pakļauti spīdzināšanai un verdzībai. 

Ārpus galvaspilsētas karte nav tik detalizēta.

Ziemeļkorejas karte publiskota vien pāris nedēļas pēc "Google" priekšsēdētāja Ērika Šmita atgriešanās no pretrunīgi vērtētās vizītes šajā komunistiskajā valstī.

Šmits ieradās Ziemeļkorejā kā ASV humānās misijas dalībnieks un atgriežoties paziņoja, ka Ziemeļkorejas amatpersonām teicis, ka viņu valsts nespēs attīstīties, ja tajā netiks nodrošināta interneta brīvība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits