Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Grībauskaite: NATO samits šajā ģeopolitiskajā situācijā iegūs īpašu nozīmi

Paredzētais NATO samits Velsā pašreizējā ģeopolitiskajā situācijā iegūs īpašu nozīmi, ceturtdien intervijā Lietuvas Radio sacījusi kaimiņvalsts prezidente Daļa Grībauskaite."Ja iepriekš tā būtu bijusi vairāk teorija, stratēģija un tā tālāk, tad šobrīd ir vitāli svarīgi sagatavoties, nostiprināt visa mūsu reģiona aizsardzību un parādīt visas NATO alianses saliedētību, vienprātību mūsu reģiona drošības jautājumos - un ne tikai attiecībā uz mūsu reģionu, bet arī uz Ukrainu, Gruziju un Moldovu," viņa uzsvērusi.

Runājot par 3.septembrī Tallinā gaidāmo triju Baltijas valstu prezidentu tikšanos ar ASV prezidentu Baraku Obamu, Lietuvas prezidente izteikusi pārliecību, ka tā liecina par stipru atbalstu Baltijai un nopietnu pašreizējo problēmu izpratni. Viņa norādījusi, ka Igaunijas galvaspilsētā pirmām kārtām tiks runāts par Baltijas valstu un visa reģiona drošības specifiku, kā arī iespējām garantēt šo drošību, tādējādi Tallinas sarunas var uzskatīt par sagatavošanos Velsas samitam.Pēc Grībauskaites teiktā, paredzams, ka ģeopolitiskā situācija ietekmēs arī sestdien Briselē gaidāmās Eiropas Savienības (ES) līderu sanāksmes darba kārtību - lai gan sākotnēji bija domāts, ka tajā tiks spriests vienīgi par bloka svarīgāko amatu sadali, nav šaubu, ka sarunas skars arī Ukrainas situāciju un sankcijas, ko Krievija noteikusi pret Eiropas valstīm. "Visi šie jautājumi dabiski pāraug citā aktualitātē - Eiropas drošībā, mūsu reģiona drošībā, bet tas savukārt pāraugs manās nākamās nedēļas vizītēs," viņa piebildusi.Pievēršoties sarunām ar ASV prezidentu Tallinā, Lietuvas prezidente norādījusi, ka augstu vērtē īpašo uzmanību, ko mūsu reģionam parādījusi viena no svarīgākajām NATO valstīm. "Tas izpaudies arī uz divpusējiem pamatiem - ne tikai NATO ietvaros. Mums ir pastiprināta kājnieku pārstāvība un mācības. Pēdējā laikā mēs redzam, ka gan gaisā, gan uz zemes, gan ūdenī mums tiek paredzēts papildu drošības pastiprinājums un mācības. Tātad runāsim konkrēti - ko un kā jāpastiprina drošības labad, par papildu drošības līdzekļiem mūsu reģionā, par to, kur, ko un kā varētu dislocēt," sacījusi Grībauskaite."Tas, ko gribam panākt visi kopā - visas Baltijas valstis un Polija -, ir mūsu aizsardzības atjaunināšanas plāni, kas parādījās tikai 2012.gadā pēc Čikāgas samita. Lūdzam arī nostiprināt saistības attiecībā uz alianses dalībvalstu drošību, uz ilgstošu NATO sabiedroto sauszemes, gaisa un jūras spēku atrašanos Baltijas valstīs un visā reģionā, nodrošināt operatīvu un efektīvu atbildi draudu atvairīšanai un papildu drošības pasākumus. Tiks apspriests, kādi līdzekļi iespējami un kā tas tiks nodrošināts. Tiks arī prasīts to ietvert samita lēmumos," sacījusi Lietuvas prezidente."Centīsimies arī panākt, lai tiktu nodrošināta palīdzība Ukrainai. Tiks runāts par pasākumu paketi Gruzijas drošības garantēšanai. Tiks izvirzīti arī jautājumi par NATO un Moldovas sadarbības pastiprināšanu," viņa uzsvērusi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tūristu uzvedības dēļ aizsegs skatu uz Fudzi

Japānas pilsēta Fudzikavagučiko kļuvusi par kārtējo tūristu vidū īpaši iecienīto pilsētu pasaulē, kas spiesta ieviest pasākumus tūristu radīto neērtību mazināšanai, vēsta Associated Press.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits