Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Gruvešos Ķīnā cīņa ar laiku

Zemestrīces glābšanas darbiem traucē lietus, kā arī laika un pārtikas trūkums.

Katastrofālās zemestrīces epicentram tuvo apdzīvoto vietu izpēte trešdien Ķīnas valdībai lika vēl vairāk palielināt upuru skaita aplēses. Pēcpusdienā apstiprināta bija 14 866 cilvēku nāve, vēl 14 tūkstošu joprojām skaitījās pazuduši bez vēsts, bet zem gruvušiem pēc pēdējām ziņām atradās teju 26 tūkstoši cilvēku. Dažādus ievainojumus stihijā kopā guvuši vairāk nekā 64 tūkstoši cilvēku, ziņo CNN. Turklāt glābēji vēl aizvien nebija pabijuši vairākos vietējos ciematos.

Tomēr pēc divu dienu ilgiem glābēju pūliņiem trešdien no zemestrīces skartajiem Ķīnas apgabaliem beidzot sāka pienākt arī patīkamākas ziņas. Haņvanas ciematā glābējiem izdevās no nāves pasargāt kādu vietējo meiteni, bet Dudzjanjaņas pilsētā no gruvešiem tika izvilkta un tuvējā slimnīcā nogādātā grūtniece un viņas māte.

Vairumam zemestrīces smagāk skarto apgabalu iedzīvotāju liktenis gan nebija tik labvēlīgs. Dzujuaņas pilsētiņas rotaļlaukumā glābējiem nācās vairākās rindās izvietot sabrukušās skolas nospiesto bērnu līķus. Katastrofas brīdī tajā atradās ap tūkstoš cilvēkiem, taču līdz trešdienas pēcpusdienai ārpasaulē bija izdevies izvilkt ap 50 bērniem, no kuriem dzīva bija tikai viena meitene.

"Dažās pilsētās tikpat kā nav palicis māju. Tās visas nodegušas līdz zemei," vietējai interneta ziņu lapai Sichuan Online stāstīja policijas vienības vadītājs Vans Ji. Xinhua vēsta, ka Jinsju pilsētā zemestrīce nogalinājusi aptuveni trīs ceturtdaļas no tās desmittūkstoš iedzīvotājiem. Arī vairākās citās Sičuaņas pilsētās statistika bija līdzīga, raisot bažas, ka pēc pilnīgas apkaimes izpētes bojāgājušo skaits varētu vēl daudzkāršoties.

Šī ir Ķīnas traģiskākā zemestrīce kopš 1976.gada, kad spēcīgu pazemes grūdienu dēļ dzīvības zaudēja vairāk nekā 250 tūkstošu cilvēku.

Situāciju vēl vairāk apgrūtina spēcīgās lietusgāzes, kas neļauj drupu aizvākšanai izmantot smago tehniku. Daudzviet tās izraisījušas dubļu nogruvumus un draud sagraut mazākos dambjus. Katastrofu seku novērtēšanas sabiedrība AIR Worldwide lēš, ka šī zemestrīce Ķīnai varētu izmaksāt vairāk nekā 20 miljardu ASV dolāru (deviņus miljardus latu), informē Reuters.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits