Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Gruzijas policija konfiscē 1,7 miljonu latu ekvivalentu no Gruzijas miljardiera Ivanišvili piederošas bankas

Gruzijas policija konfiscējusi vairāk nekā 1,7 miljoniem latu ekvivalentu summu no miljardierim Bidzinam Ivanišvili piederošās bankas Cartu Bank, trešdien paziņoja kāda bankas amatpersona.

Ivanišvili oktobra sākumā paziņoja par plāniem dibināt politisku partiju, kuras mērķis vēlēšanās būs uzvarēt pašlaik valdošos spēkus.

Likumsargi konfiscēja skaidro naudu reida laikā otrdien no bruņotas Cartu Bank piederošas kravas mašīnas. Reidu policisti skaidrojuši ar aizdomām, ka nauda saistīta ar nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu.

"Policija konfiscēja divus miljonus ASV dolāru (1,02 miljoni latu) un vienu miljonu eiro (702 tūkstoši latu) Cartu Bank naudas, ko mēs pieprasījām atdot," paziņoja Cartu Group ģenerāldirektors Nodars Džavahišvili.

Gruzijas policijas mājaslapā ievietotajā paziņojumā skaidrots, ka naudas atmazgāšanas lietas izmeklēšanas laikā konfiscēta "īpaši liela naudas summa". Savukārt Gruzijas centrālā banka paziņoja, ka pēc reida sākusi Cartu Bank darbības pārbaudi.

Ivanišvili apgalvoja, ka Gruzijas varas iestādes, kas šomēnes atņēma viņam arī Gruzijas pilsonību, sākušas viņa vajāšanu. "Tā ir līdz šim nepieredzēta līmeņa politiskā vajāšana," teikts Ivanišvili pārstāvju izplatītajā paziņojumā.  

Noslēgtais magnāts un filantrops Ivanišvili, kura bagātību ASV žurnāls Forbes lēš 5,5 miljardu ASV dolāru (2,85 miljardi latu) apmērā, šomēnes skaidroja, ka viņa jaunizveidotās partijas mērķis nākamgad gaidāmajās parlamenta vēlēšanās ir iegūt "pilnīgu uzvaru" un atbīdīt malā prezidentu Mihaila Saakašvili no varas valstī.

"Prezidenta Saakašvili pilnīgais varas monopols un konstitūcijas grozījumi, kas skaidri atklāj Saakašvili nodomu saglabāt varu un palikt valsts vadībā, neievērojot jebkādus konstitūcijā noteiktus termiņus, veicināja manu lēmumu dibināt politisko partiju," skaidroja Ivanišvili.

Četras dienas pēc šī paziņojuma izplatīšanas Gruzijas valsts reģistrs paziņoja, ka Ivanišvili ir pieņēmis Francijas pilsonību, tāpēc saskaņā ar Gruzijas konstitūciju un likumiem viņam tiek atņemta Gruzijas pilsonība. Tas liek šķēršļus viņa plāniem dibināt partiju, jo Gruzijas likumdošana to ļauj darīt tikai valsts pilsoņiem. Tādēļ Ivanišvili šonedēļ lūdza Saakašvili atdot viņam Gruzijas pilsonību.

Saakašvili partija ir apsūdzējusi Ivanišvili par to, ka viņš ir Gruzijas ienaidnieces Krievijas ieliktenis, pats uzņēmējs gan šīs apsūdzības noraidījis.

Gruzijas opozīcijas partijas vairākkārt vēlēšanās mēģinājušas apsteigt Saakašvili, kas pie varas nāca pēc 2003. gadā notikušās Rožu revolūcijas. Tāpat Saakašvili gāšanu opozīcija mēģinājusi panākt arī vairākkārtējās ielu demonstrācijās.

Kad 2007. gadā izaicinājumu valdošajai politiskajai elitei meta kāds cits Gruzijas oligarhs Badri Patarkacišvili, viņu apsūdzēja valsts apvērsuma mēģinājumā, drošības spēki slēdza viņam piederošo televīzijas staciju un viņa kandidatūru prezidenta vēlēšanas pēc gada atbalstīja vien 7,1% vēlētāju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits