Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
66 gadus vecā Zurabišvili balotējās kā neatkarīga kandidāte, bet viņu atbalsta valdošā partija Gruzīnu sapnis, kas grib attīstīt attiecības gan ar Krieviju, gan ar Eiropas Savienību

Gruzijas prezidenta amatā pirmo reizi ievēlēta sieviete

Gruzijā trešdien notikušajā prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā ir uzvarējusi valdošās partijas atbalstītā kandidāte, bijusī ārlietu ministre Salome Zurabišvili, kas kļūs par pirmo sievieti Gruzijas prezidenta amatā, ceturtdienas rītā paziņoja centrālā vēlēšanu komisija.

Pēc 99% balsu saskaitīšanas Zurabišvili ir ieguvusi 59,6% balsu, bet opozīcijas kandidāts, bijušais ārlietu ministrs Grigols Vašadze - 40,4%.

"Valsts šodien pieņēma fundamentālu lēmumu. Mēs visi noteikti un stingri pateicām nē pagātnei," sacīja Zurabišvili, kuras teikto citēja telekanāls Rustavi 2.

66 gadus vecā Zurabišvili balotējās kā neatkarīga kandidāte, bet viņu atbalsta valdošā partija Gruzīnu sapnis, kas grib attīstīt attiecības gan ar Krieviju, gan ar Eiropas Savienību (ES).

Viņa sacīja, ka tagad meklēs dialogu ar tiem, kas viņu neatbalstīja prezidenta vēlēšanās. Jaunievēlētā prezidente stāsies amatā decembra vidū.

Vēlēšanās nobalsoja apmēram 66% no Gruzijas 3,5 miljoniem vēlētāju.

Vēlēšanu pirmajā kārtā, kas notika 28.oktobrī, Zurabišvili saņēma 38,6% balsu, bet Vašadze - 37,7% balsu.

Vašadze pārstāv 11 opozīcijas partiju aliansi Spēks ir vienotībā, kuru vada eksprezidenta Mihaila Saakašvili vadītā partija Vienotā nacionālā kustība. Vašadze un šī alianse atbalsta integrāciju ES un NATO.

Pēc vēlētāju aptauju rezultātu paziņošanas, kas liecināja par Zurabišvili uzvaru, Saakašvili trešdienas vakarā aicināja sabiedrību neatzīt vēlēšanu rezultātus un sākt masu protesta akcijas.

"Mēs neatzīstam šis vēlēšanas, jo tās notika vardarbības apstākļos. Es aicinu visus Gruzijas pilsoņus no rītdienas pāriet uz masu nepakļaušanos varai. Es aicinu Gruzijas policiju nostāties tautas pusē. Es aicinu karavīrus nepildīt nelikumīgas pavēles," telekanālā Rustavi-2 pavēstīja Saakašvili.

Šīs ir pēdējās tiešās Gruzijas prezidenta vēlēšanas, jo pēc tām sāksies pāreja uz parlamentāro republiku un nākamo prezidentu 2024.gadā jau izraudzīs īpaša elektoru kolēģija.

Ievērojami samazinātas arī prezidenta pilnvaras, un par ietekmīgāko personu valstī kļūs premjerministrs.

Top komentāri

Latvijā tikai par jaunajiem
L
Vecos pieredzējušos - ārā no politikas
Politologs
P
Lūk, mūsu draugs un paraugs Saakašvili- tikko zaudē vēlēšanas, tā aicina uz pilsoņu karu. Ukrainā viņš jau aplauzās, kurš vēl viņam maksā uztura naudu?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits