Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Hāgā atklāts starptautisks birojs Ukrainas kara izmeklēšanai

Hāgā pirmdien atklāts starptautiskais birojs, kas veiks izmeklēšanu pret Krieviju saistībā ar tās iebrukumu Ukrainā.

Biroja atvēršana ir pirmais solis ceļā uz iespējamo tribunālu, kurā tiktu tiesātas Krievijas amatpersonas par kara sākšanu.

Starptautiskajā agresijas nozieguma izmeklēšanas centrā (ICPA), kas veiks izmeklēšanu un vāks pierādījumus, darbosies prokurori no Kijivas, Eiropas Savienības (ES), ASV un Starptautiskās Krimināltiesas (SKT).

Aicinājumi izveidot īpašu tribunālu kļūst arvien skaļāki, jo SKT, kas ir kara noziegumu tiesa, nav pilnvarota veikt plašu izmeklēšanu. Tā izmeklē konkrētākus kara noziegumus un noziegumus pret cilvēci Ukrainā un martā izdeva orderi Krievijas prezidenta Vladimira Putina aizturēšanai saistībā ar iespējamu bērnu deportāciju.

Kijiva ir uzstājusi uz īpaša tribunāla izveidi kopš Bučā pēc krievu okupantu atkāpšanās tika atrastas simtiem cilvēku mirstīgo atlieku. Arī starptautiskais atbalsts šāda tribunāla izveidei ir pastāvīgi audzis, un Eiropas Komisija (EK) februārī paziņoja par ICPA izveidi.

Brisele paziņoja, ka centra galīgais mērķis ir saukt pie atbildības tos, kas sāka iebrukumu Ukrainā. ASV iesaistīšanās ir piešķīrusi papildu svaru centieniem izveidot īpašu tiesu, neraugoties uz to, ka Vašingtona joprojām atsakās pievienoties SKT.

ASV ģenerālprokurors Meriks Gārlands jūnijā, apmeklējot Hāgu, iecēla īpašo prokurori agresijas nozieguma lietās Džesiku Kimu par savu pārstāvi ICPA. Tomēr sarežģītais jautājums par to, kā šāda tiesa darbotos, joprojām nav atrisināts.

Ukraina atbalsta ANO Ģenerālās asamblejas rezolūcijas pieņemšanu. Taču daži no Kijivas atbalstītājiem Rietumos baidās, ka tai trūktu starptautiska atbalsta, un tā vietā iestājas par jauktu tiesu, kurā darbotos Ukrainas un ārvalstu tiesneši.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits