Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Heigs: ES sankciju noteikšana Izraēlai maz ticama

Maz ticams, ka Eiropas Savienība (ES) varētu noteikt tirdzniecības sankcijas, šādi sodot Izraēlu par tās plāniem turpināt okupēto palestīniešu teritoriju kolonizāciju, otrdien atzina Lielbritānijas ārlietu ministrs Viljams Heigs.

Heigs nosodīja "nelegālo" kolonistu apmetņu būvniecību palestīniešu teritorijās un mudināja Izraēlas politiķus šajā jautājumā starptautisko sabiedrību "uzklausīt ļoti uzmanīgi".

Vaicāts, vai ES vajadzētu "mūsu protestos likt lietā ekonomiskos muskuļus", Heigs sacīja: "Man nešķiet, ka [šajā jautājumā] būtu manāms entuziasms visā ES." "Es uzskatu, ka šajā jautājumā ne tuvu neizdosies panākt vienprātību, turklāt tā arī nav mūsu pieeja. Mēs turpināsim centienus panākt, ka abas puses atgriežas sarunās," likumdevējiem sacīja ministrs. "Tomēr ja [Telavivas] izziņotais lēmums netiks atsaukts, mēs gribētu izvērtēt, kādus tālākos soļus Eiropas valstīm vajadzētu spert, un mēs par to debatēsim," norādīja Heigs.

Kad ministru šajā virzienā turpināja izvaicāt, viņš atzina: "Es uzskatu, ka tas ir ārkārtīgi maz ticams, ka plašāki ekonomiski soļi varētu dot ieguldījumu Tuvo Austrumu miera labā."

Izraēlas premjerministra Benjamina Netanjahu valdība piektdien, nākamajā dienā pēc tam, kad ANO Palestīnai piešķīra pieaicinātās valsts statusu, izsludināja 3000 jaunu ebreju kolonistu mājokļu būvniecību okupētajās palestīniešu teritorijās. Būvniecība paredzēta arī tā dēvētajā E1 koridorā, kas atrodas starp Jeruzalemi un Maaleh Adumimas koloniju. Ja kolonistu apmetnes tiks uzbūvētas arī E1 koridorā, Rietumkrasts faktiski tiks sašķelts divās daļās, bet palestīniešu teritorijas pilnībā nošķirtas no Jeruzalemes. Lielbritānija, Francija, Dānija, Spānija un Austrālija izsaukušas Izraēlas vēstniekus, lai paustu savas bažas, bet ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns Izraēlas kolonizācijas plānus nodēvējis par "nāvīgu triecienu" divu valstu atrisinājuma perspektīvām.

Jāatgādina, ka ANO Ģenerālā asambleja ceturtdien atbalstīja pieaicinātās valsts statusa piešķiršanu Palestīnai. No 193 ANO dalībvalstīm par palestīniešu iesniegtās rezolūcijas projektu balsoja 138, bet pret - deviņas valstis. 41 dalībvalsts, tostarp Latvija, balsojumā atturējās. Pret pieaicinātās valsts statusa piešķiršanu Palestīnai balsoja Izraēla, ASV, Kanāda, Panama, Čehija un dažas Okeānijas salu valstis.

Līdz šim palestīniešu pašpārvaldei ANO bija novērotājorganizācijas statuss, taču tagad ar ceturtdienas balsojumu tai piešķirts pieaicinātās valsts-novērotājas statuss, kādu bauda arī Vatikāns.

Lai gan palestīnieši joprojām nebauda pilntiesīgas ANO dalībvalsts tiesības, viņiem paveras iespējas pievienoties virknei ANO aģentūru un, iespējams, kļūt arī par Starptautiskās Krimināltiesas locekli. Sodot palestīniešus par vēršanos ANO, Izraēlas valdība paziņojusi par 3000 kolonistu mājokļu būvniecību Rietumkrasta okupētajās teritorijās, kā arī to, ka tā aptur nodokļu un muitas maksājumu pārskaitīšanu palestīniešu pašpārvaldei.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits