Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Ieslodzīto skaits Gvantanamo sarūk zem 100

Desmit vēl nesen ASV armijas cietumā Gvantanamo, Kubā, ieslodzītie jemenieši ceturtdien ieradušies Omānā, pavēstīja Omānas Ārlietu ministrija.

Ieslodzīto skaits Gvantanamo cietumā tagad ir sarucis līdz 93.

"Tikai pagājušajā naktī pēc apdomīgas un rūpīgas pārbaudes mēs pabeidzām desmit jemeniešu - tie ir aptuveni 10% no kopējā atlikušā Gvantanamo iemītnieku skaita - nodošanu Omānas valdībai," paziņoja ASV aizsardzības ministrs Eštons Kārters.

"Tāpat kā pilnīgi visas iepriekšējās ieslodzīto nodošanas, šo cietumnieku nodošana notika tikai pēc tam, kad es un citas augsta ranga drošības jomas valdības amatpersonas bijām šo lietu rūpīgi caurskatījušas," uzsvēra ministrs.

Omāna ieslodzītos uzņēmusi, "atsaucoties ASV administrācijas lūgumam pēc palīdzības centienos atrisināt Gvantanamo līča ieslodzīto jautājumu", teikts Omānas Ārlietu ministrijas paziņojumā.

Nekādas tuvākas detaļas ministrija neatklāja, bet Gvantanamo ieslodzītie parasti tiek atbrīvoti ar nosacījumu, ka viņi izies rehabilitācijas un reintegrācijas programmu, lai garantētu, ka viņi neapdraud ASV drošības intereses.

ASV prezidents Baraks Obama par nodomu slēgt Gvantanamo cietumu paziņoja vēl 2009.gadā, stājoties prezidenta amatā, tomēr šiem plāniem līdz šim nav bijis lemts īstenoties Kongresa pretestības dēļ, kas iebilst pret ieslodzīto izvietošanu ASV cietumos.

ASV drošības apsvērumu dēļ nevēlas sūtīt ieslodzītos atpakaļ uz viņu dzimtajām valstīm. Arī trešo valstu meklēšana Gvantanamo cietuma slēgšanas procesus padara gausākus.

Obama decembrī solīja turpināt centienus, lai slēgtu Gvantanamo cietumu, neraugoties uz liecībām, ka liels skaits bijušo ieslodzīto atgriežas kaujas laukos.

Stratēģiskie ieguvumi, kas būtu bēdīgi slavenā objekta slēgšanai, atsvērtu recidīvisma gadījumus "zemākā līmeņa" bijušo ieslodzīto vidū, pagājušajā mēnesī intervijā tīmekļa medijam "Yahoo News" atzina prezidents.

Cietums Gvantanamo bāzē tika atvērts 2002.gadā, un tajā tika ieslodzītas personas, kas aizturētas toreizējā ASV prezidenta Džordža Buša sāktajā "karā ar terorismu".


    Uzmanību!

    Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

    Seko mums

    Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

    Ziņas e-pastā

    Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

    LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

    Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


    Aktuāli


    Baltijas valstis

    Vairāk Baltijas valstis


    Eiropa

    Vairāk Eiropa


    ASV

    Vairāk ASV


    Krievija

    Vairāk Krievija


    Tuvie austrumi

    Vairāk Tuvie austrumi


    Cits

    Vairāk Cits