Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Igauņi organizē pasaules atkritumu savākšanas dienu

Igauņi uzņēmušies iniciatīvu mobilizēt pasaules iedzīvotājus apkārtējās vides sakopšanai un organizē līdz šim lielāko atkritumu savākšanas dienu globālā mērogā, lai pulcētu brīvprātīgos aktīvistus. Par World Cleanup 2012 jeb Pasaules talka 2012 nodēvētās akcijas mērķis ir iesaistīt 300 miljonus cilvēku vairāk nekā 100 pasaules valstīs, lai savāktu ap 100 miljoniem tonnu izmētāto atkritumu, vēsta The Economist.

Jau 13. janvārī Igaunijas galvaspilsētā Tallinā sabrauks pārstāvji no 83 valstīm, lai tiktos konferencē, kas veltīta lielajai talkai. 24. martā tiks dota zaļā gaisma sešu mēnešu ilgajai akcijai, kuras laikā paredzētas sakopšanas talkas it visos kontinentos. Katrā akcijas norises reģionā talka ilgs vienu dienu. Kā uzsvēris viens no talku organizējošās kustības Let's Do It dzinējspēkiem Rainers Nolvaks, mūsdienās tieši atkritumi ir pasaules iedzīvotāju kopīgais ienaidnieks, pret kuru jāvienojas cīņai. «Ja tas nemaksā daudz un prasa tikai vienu dienu, kādēļ gan to nedarīt?» uzsvēris organizators.

Igaunijā talku veiksmes gājiens sākās 2008. gadā, kad apkārtnes sakopšanas akcijā iesaistījās vairāk nekā 50 tūkstoši brīvprātīgo. Visā valstī piecās stundās tika savākti 10 tūkstoši tonnu atkritumu. Darbu koordinēšanai un rezultātu uzskatāmībai palīdz speciāli izveidotas programmas mobilajiem tālruņiem, kurās kartēs var fiksēt savācamo materiālu atrašanās vietu, tipu, kā arī augšupielādēt attēlus.

Nākamajā gadā līdzīgas akcijas sasniedza arī Latviju un Lietuvu, pulcējot ap 120 tūkstošiem brīvprātīgo. Pēdējos gados akcija uzņēmusi plašākus apgriezienus, iesaistoties arvien vairāk valstīm visā pasaulē. To vidū ir Portugāle, Indija, Slovēnija, Krievija, Rumānija, Somija, Brazīlija, kā arī citas.

Arī Eiropas Parlaments (EP) pagājušā gada nogalē pievienojās igauņu aicinājumam, mudinot 2012. gadā visus eiropiešus iesaistīties vēsturiski lielākajā atkritumu savākšanas talkā. «Atkritumu apsaimniekošana ir globāla problēma neatkarīgi no tā, kurā valstī mēs dzīvojam,» EP Igaunijas delegācijas vadītāja Imra Soāra teikto citējusi raidorganizācija ERR.

Latvijā Lielā talka notiks jau ceturto gadu pēc kārtas. Šogad tā plānota 2012. gada 21. aprīlī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits