Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Indija atceļ Kašmīras īpašo statusu

Indijas valdība pirmdien atcēlusi Kašmīras īpašo statusu un nolēmusi pārveidot reģiona pārvaldi, kas ir nozīmīgākais solis, kāds sperts Kašmīras jautājumā pēdējos 70 gados.

Daļu Kašmīras, kur vairākums iedzīvotāju ir musulmaņi, kontrolē Indija, daļu - Pakistāna, bet kā Deli, tā Islamabada pretendē uz visu Kašmīras teritoriju. Kopš 1947.gada, kad beidzās Lielbritānijas koloniālā pārvalde, šīs teritorijas dēļ starp abām valstīm izcēlušies divi kari.

Ar Indijas prezidenta rīkojumu atcelts Indijas konstitūcijas 370.pants, kas piešķīra Kašmīrai īpašu statusu un zināmu autonomiju, pavēstīja iekšlietu ministrs Amits Šahs.

Ministrs sacīja, ka Džammu un Kašmīras štatu plānots reorganizēt, un Indijas mediji ziņoja, ka tas tiks sadalīts divās teritorijās: Džammu un Kašmīrā, kur būs vēlēta likumdevēja iestāde, un Ladākhā, ko pārvaldīs centrālā valdība.

Pašlaik štatu veido trīs teritorijas: Džammu, kur vairākums iedzīvotāju ir hinduisti, Kašmīra, kur iedzīvotāju vairākumu veido musulmaņi, un Ladākha, kur vairākums ir budisti.

Indijas konstitūcijas 370.pants deva tiesības reģionam uz savu atsevišķu konstitūciju, karogu un neatkarību lēmumu pieņemšanā visās jomās, izņemot aizsardzību, ārlietas un sakarus. Šis pants aizliedza Indijas pilsoņiem no citām valsts daļām apmesties uz pastāvīgu dzīvi Kašmīrā, iegādāties tur nekustamos īpašumus, ieņemt valsts amatus un saņemt stipendijas studijām.

Baidoties no iespējamajiem nemieriem, ko varētu radīt valdības lēmums, Indijas valdība spēki jau svētdien Šrīnagarā, kas ir reģiona lielākā pilsēta, uzstādīja barikādes, lai norobežotu pilsētas rajonus. Tika aizliegta publiska pulcēšanās un paziņots, ka skolas tiks uz laiku slēgtas.

Varasiestādes arī nobloķējušas interneta pakalpojumus un mobilo telefonu sakarus, kas ir ierasta taktika, lai nepieļautu ziņu izplatīšanos un protestu sākšanos pret Indijas valdību.

Pēdējās dienās reģionā izvietoti arī papildus vismaz 10 000 karavīru un citi spēki. Tūristiem un svētceļniekiem no Indijas dots rīkojums atstāt reģionu.

Naktī mājas arests tika piemērots arī vairākiem Kašmīras politiķiem, tostarp bijušajiem štata ministriem Mehbubai Mufti un Omaram Abdullam.

"Šī ir tumšākā diena Indijas demokrātijā," tviterī pavēstīja Mufti.

Politiķe Indijas valdības lēmumu nodēvēja par vienpusēju, nelikumīgu un antikonstitucionālu, piebilstot, ka tas padarīs Indiju par okupējošu spēku Kašmīrā.

Top komentāri

Irlielāmērāticams
I
ka Indijai ir nākotne. Bet musulmaņu pārvaldītajai Pakistānai - nav.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits