Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +3 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Indijā straujš saslimušo skaita pieaugums

Bažas par vīrusa uzliesmojuma Dienvidāzijā sekām pasaulei.

Neskatoties uz plašo vakcinācijas programmu un jau iepriekš izsludinātajiem ierobežojumiem, pagājušajā nedēļā pasaules otrā apdzīvotākā valsts – Indija – pieredzēja strauju ar jauno koronavīrusu inficēto skaita pieaugumu. Saslimušo skaits palielinājies arī citās Dienvidāzijas valstīs, un eksperti pauduši satraukumu, ka vīrusa nekontrolētā izplatība varētu negatīvi ietekmēt arī pārējās pasaules cerības uz pandēmijas beigām. 

Daudz inficēto

Globālās pandēmijas sākumposmā pērn Indijā un tās kaimiņvalstīs vīrusa izplatība bija salīdzinoši lēna un valsts pieredzēja relatīvi zemus mirstības rādītājus. Eksperti to skaidroja ar lielo gados jaunu iedzīvotāju īpatsvaru, kā arī ar virkni citu reģiona īpatnību. 1,3 miljardu iedzīvotāju valsts ieviesa virkni dažādu ierobežojumu un, neatpaliekot no Rietumiem, arī izstrādāja vakcīnu pret Covid-19, kura trešās fāzes testos uzrādījusi 81% efektivitāti.

Tomēr pagājušajā nedēļā Indijā ik dienu pieauga saslimušo skaits, un pirmdien valsts pirmo reizi konstatēja simt tūkstošu inficēto vienā dienā, apsteidzot visas citas pasaules valstis. Al Jazeera vēsta, ka kopš februāra saslimušo skaits ir pieaudzis divpadsmit reižu. Eksperti norāda, ka tas lielā mērā ir saistāms ar februārī sākto pārvietošanās, tikšanās un strādāšanas ierobežojumu atcelšanu.

Vīruss šobrīd vissmagāk ir skāris Mahārāštras štatu, kurā atrodas par valsts finanšu centru sauktā Mumbaja. Dati liecina, ka pēdējo divu nedēļu laikā 55% no visiem inficētajiem konstatēti tieši Mahārāštrā, un pagājušās nedēļas nogalē ir atjaunota komandantstunda un virkne citu ierobežojumu. 

Indija ik dienu vakcinē apmēram trīs miljonus cilvēku, bet pētnieki norādījuši, ka saslimušo skaita ierobežošanai būtu nepieciešams ik dienu vakcinēt vismaz 10 miljonus. Infektoloģijas profesors Radžībs Dasgubta sarunā ar Al Jazeera skaidrojis, ka uzliesmojums lielā mērā skaidrojams ar vīrusa jaunajām mutācijām. Eksperts sacījis, ka "uzliesmojums Indijā februārī sakrīt ar straujo Lielbritānijas vīrusa mutācijas izplatību". Turpretim citi uzskata, ka drīzāk vainojama iedzīvotāju nevērība pret sociālo distancēšanos un liegumu pulcēties, to, kā norāda mediji, veicina arī valsts premjera Narēndras Modi un viņa partijas rīkotie publiskie politiskie pasākumi.

Bažas par reģionu

Indija nav vienīgā Dienvidāzijas valsts, kas iepriekšējās nedēļās ir pieredzējusi vīrusa uzliesmojumu un tādējādi radījusi bažas globālās veselības ekspertiem. Dati liecina, ka aizvadītajā nedēļas nogalē ievērojamu saslimušo skaita pieaugumu pieredzējusi arī Pakistāna un Bangladeša. Pētnieki uzskata, ka reģionu, ko kopā apdzīvo vairāk nekā divi miljardi cilvēku, ir skāris trešais vīrusa vilnis. 

"Situācija šobrīd ir bīstamāka, jo saslimušo skaita pieaugums ir prasījis mazāk laika nekā pirmā un otrā viļņa laikā," komentē epidemioloģijas profesors no Nebraskas Universitātes Rana Džavads Asgars, norādot, ka reģiona valstīm ir svarīgi ieviest ierobežojumus, jo vakcinēšanās process ir pārāk lēns. Aprēķini liecina, ka, piemēram, Pakistānai, kurā dzīvo 200 miljonu cilvēku, pieturoties pie pašreizējā tempa, vajadzēs vēl deviņus gadus, lai vakcinētu tikai 10% iedzīvotāju. Līdzīga situācija ir arī citās kaimiņvalstīs. Veselības eksperti pauduši bažas, ka plašā saslimšana reģionā veicinās vīrusa mutāciju veidošanos, kas var atkārtoti inficēt arī citviet dzīvojošos.

Vīrusa pandēmijai būs arī ilgtermiņa sekas, piemēram, kā martā vēstīja ANO, pandēmija reģionā ir veicinājusi jauno māšu un bērnu mirstības pieaugumu. Tas tiek saistīts ar resursu trūkumu pirmsdzemdību un pēcdzemdību aprūpei un slimnīcu pārslodzi. Savukārt bērnu tiesību aizstāvji sacījuši, ka apmēram 4,5 miljoni meiteņu, visticamāk, nevarēs atgriezties skolās un iegūt izglītību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits