Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Indija uzņem olimpisko lāpu

Indijas galvaspilsētā neatkārtojas Londonā un Parīzē notikušie protesti


Ar vēl nepieredzētiem drošības pasākumiem Indijas galvaspilsētā Deli tika sagaidīta Pekinas olimpisko spēļu lāpas ierašanās. Tas ir pilnībā saprotams, jo Indijā dzīvo lielākā tibetiešu kopiena ārpus Tibetas, no turienes tautiešu trimdas valdību vada tibetiešu garīgais līderis dalailama. Tādēļ Ķīnas kaimiņvalsts Indija nevēlējās, lai atkārtotos tādi protesti kā Londonā, Parīzē un Sanfrancisko. "Mēs nevēlamies piedzīvot ko līdzīgu tam, kas notika Londonā un Parīzē. Noteikti nē. Šī ir svētā olimpiskā lāpa, un tās drošība gulstas uz mūsu atbildību," bažas par iespējamajiem protestiem neslēpa Indijas Olimpiskās komitejas prezidents Surešs Kalmadi.

Deli pārvēršas cietoksnī


18 000 policistu un kareivju ielenca Deli, lai lāpas ceļā nestātos nekādi šķēršļi. Galvaspilsētas vēsturiskais centrs, kur atrodas prezidenta pils, parlaments un neskaitāmas valdības ēkas, tika slēgts gājējiem un transportam. Simtiem tūkstošiem cilvēku, kas strādā šajā rajonā, tika piekodināts netuvoties savu biroju logiem, vēsta AP. Drošības nolūkos par trešdaļu tika saīsināts deviņus kilometrus garais lāpas stafetes ceļš. Šādi drakoniski drošības pasākumi ir saprotami, jo indieši vēlējās izvairīties no līdzīgiem incidentiem Londonā un Parīzē, kad stafete vairākkārt tika pārtraukta, jo protestētāji izlauzās cauri drošībniekiem un centās nodzēst tās liesmu.

Dažas minūtes pirms stafetes starta policija aizturēja vairākus tibetiešu jauniešu organizācijas pārstāvjus, kas centās izlauzties cauri policijas kordonam. Pati stafete gan norisinājās bez starpgadījumiem. Gods nest lāpu tika atvēlēts 70 cilvēkiem, arī vietējām slavenībām un sporta zvaigznēm. Savrup no 500 ielūgtām augsta ranga amatpersonām un grupas skolēnu tika nošķirti vienkāršie skatītāji. BBC korespondents ceremoniju aprakstīja kā "sterilu un pelēcīgu".

Alternatīvā lāpa


Dažas stundas iepriekš netālu norisinājās tibetiešu protestētāju rīkota alternatīvā lāpas stafete. Tā bija miermīlīga protesta akcija, kurā piedalījās vairāki tūkstoši tibetiešu. Daudzi no viņiem bija apklājušies ar Tibetas karogu, bet uz pieres bija uzsieti lakati ar uzrakstu "Brīvību Tibetai". Simboliski, ka šī lāpa tika iedzēsta pie Indijas neatkarības cīnītāja un miera aizstāvja Mahatmas Gandija memoriāla. Stafetē piedalījās vairāki desmiti ievērojamu indiešu, arī Indijas bijušais ārlietu ministrs Džordžs Fernandess.

Lielākie starpgadījumi norisinājās trešdien, kad lāpa ieradās Deli. Vēl pirms lāpas nonākšanas uz Indijas zemes tika aizturēti 32 tibetieši, kas bija ieradušies lidostā. Pēc tam lāpa stingras apsardzes pavadībā tika nogādāta luksusa viesnīcā Deli centrā. Pie viesnīcas to sagaidīja 30 protestētāju, kas centās pārraut policistu barjeru un izkliedza saukļus "Taisnīgumu Tibetai" un "Mēs vēlamies brīvību". Ceturtdienas rītā ap 50 tibetiešu tika arestēti netālu no Ķīnas vēstniecības. Pagājušajā mēnesī protestētāji vairākas reizes mēģināja iekļūt vēstniecības ēkā, kas šobrīd ir apjozta ar apjomīgām barikādēm.

Indija ir mītnes zeme vairāk nekā 100 000 tibetiešu, šeit dzīvo arī viņu garīgais līderis dalailama. Daramsalas pilsētā kopš 1959.gada atrodas viņa vadītā Tibetas trimdas valdība. Tieši tādēļ daudzu indiešu simpātijas un atbalsts pieder tibetiešiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits