Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Irākas naftas ministrs: Kurdiem jāizlemj, vai palikt Irākas sastāvā

Irākas autonomajam Kurdistānas reģionam ir jāizlemj, vai tas vēlas palikt Irākas sastāvā vai kļūt par neatkarīgu valsti, piektdien publicētā intervijā paziņojis Irākas naftas ministrs Abdelkarims al Luajbi. Ministrs ar šādiem komentāriem nācis klajā laikā, kad Irāka vēlas palielināt naftas ieguves apjomus, neskatoties uz to, ka joprojām nav pieņemts likums, kas regulētu no jēlnaftas pārdošanas gūto ienākumu sadali.

"Tas ir Kurdistānas reģiona ziņā, izlemt, vai tas ir pieņēmis stratēģisku lēmumu palikt par Irākas daļu, vai arī izšķirties par savas neatkarīgu valsts izveidi," intervijā tīmekļa vietnei iraqoilforum.com paziņoja Luajbi. "Nav pieņemams, (..) ka kurdi paraksta līgumus (..) bez 15 pārējo provinču iedzīvotāju dalības lēmuma pieņemšanā," uzsvēra ministrs.

Kurdistānas reģiona valdība ir parakstījusi aptuveni 40 līgumus ar ārvalstu kompānijām par naftas ieguvi un eksportu, neprasot tam centrālās valdības Naftas ministrijas atļauju. Naftas ministrija savukārt noslēgusi savus līgumus un atteikusies iesaistīties darījumos ar firmām, kurām jau ir līgumi ar Kurdistānas reģiona valdību.

Mediju uzmanības lokā šī konfliktsituācija nonāca oktobrī, kad Kurdistānas reģions noslēdza darījumu ar ASV kompāniju ExxonMobil par naftas iegulu izpēti sešos reģiona apgabalos.

Kompānijai jau iepriekš bija noslēgts līgums ar Irākas centrālo valdību, un Bagdāde paziņoja, ka tai tagad ir jāizšķiras par vienu no tiem.

Šo ultimātu intervijā iraqoilforum.com atkārtoja arī Luajbi. "Viņiem tiek prasīts izšķirties par galīgo nostāju. Mūsu pozīcija ir skaidra. Nevienai kompānijai, ne Exxon, ne citai, netiks atļauts pārkāpt mūsu konstitūciju un pašreizējos likumus un direktīvas," paziņoja ministrs. "Ja tā izvēlēsies izstāties [no sadarbības ar centrālo valdību], tā būs lielākā zaudētāja. Visa Kurdistānas reģiona nafta nav nekas, salīdzinājumā ar WQ naftas lauku," viņš piebilda.

Irākas 2012.gada budžeta plānā naftas eksports lēsts uz 2,6 miljoniem barelu dienā, no kuriem 175 000 barelu nāks no Kurdistānas reģiona.

Kurdistānas reģions saņem 17% no valsts budžeta līdzekļiem. Reģions sastāv no trim provincēm un tam ir pašam savs parlaments, kas kontrolē visas politikas jomas, izņemot valsts aizsardzību un ārlietas. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijas triecienos Harkivai divi nogalinātie

Krievijas bruņoto spēku otrdien veiktajos triecienos Ukrainas austrumu pilsētai Harkivai nogalināti divi un ievainoti seši cilvēki, paziņoja Harkivas apgabala kara administrācijas vadītājs Olehs Siņe...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits