Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +26 °C
Skaidrs
Trešdiena, 26. jūnijs
Inguna, Inguns, Ausma, Ausmis, Ingūna

Irāna izmēģina vidēja darbības rādiusa raķeti

Irāna svētdien kara flotes mācībās netālu no stratēģiski svarīgā Ormuza šauruma sekmīgi izmēģinājusi vidēja darbības rādiusa zeme-gaiss tipa raķeti, vēsta šīs valsts oficiālā ziņu aģentūra IRNA.

Kā paziņojis flotes pārstāvis, tā ir pirmā reize, kad Irāna izmēģina pašu valstī projektētu un būvētu raķeti, kas aprīkota ar jaunāko tehnoloģiju, lai to varētu izmantot pret radaros neuztveramiem mērķiem un izlūkošanas sistēmām. Šobrīd nav ziņu, vai raķete palaista no kuģa vai arī no cietzemes. Netiek minēts arī tās maksimālais darbības rādiuss.

Jau ziņots, ka Teherāna nesen brīdināja, ka gadījumā, ja rietumvalstis vērstu pret Irānu jaunas sankcijas, tā varētu bloķēt naftas transportu pa Ormuza šaurumu, kas savieno Persijas līci un Arābijas jūru un caur kuru tiek vesta vairāk nekā trešā daļa no pasaules kopējā tankkuģos pārvadātā naftas apjoma.

Šīs mācības un raķetes izmēģinājums nepārprotami saistīti ar ASV un citu rietumvalstu spiediena pastiprināšanos pret Teherānas pretrunīgi vērtēto kodolprogrammu.

Kā apliecinājis flotes pārstāvis, šajās desmit dienas ilgajās mācībās Irānas karakuģi un zemūdenes izmēģinājuši jaunu taktiku šauruma bloķēšanai "gadījumam, ja Irānas kara flote par to izšķirtos". Pēc viņa teiktā, manevri beigsies pirmdien. Teherāna atzinusi, ka šīs flotes mācības gan tehnikas vienību skaita, gan aptvertās teritorijas ziņā ir vērienīgākās, ko tā jebkad rīkojusi.

Jāpiebilst, ka ASV prezidents Baraks Obama sestdien parakstīja likumu par Pentagona budžetu 2012.gadam 662 miljardu dolāru apmērā, kas cita starpā ietver jaunas sankcijas pret Irānu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

SKT izdod Šoigu un Gerasimova aresta orderus

Starptautiskā Krimināltiesa (SKT) izdevusi Krievijas ģenerālštāba priekšnieka Valērija Gerasimova un bijušā aizsardzības ministra Sergeja Šoigu aresta orderus, otrdien pavēstīja SKT.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits