Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Irānā janvārī un februārī izpildīti nāvessodi gandrīz 100 cilvēkiem

Irānas varas iestādes šī gada janvārī un februārī ir izpildījušas nāvessodus vismaz 94 cilvēkiem, ceturtdien paziņoja cilvēktiesību aizstāvības organizācija Amnesty International (AI).

AI un ASV bāzētā irāņu cilvēktiesību organizācija Abdorrahmana Borumanda centrs paziņoja, ka starp tiem, kas sodīti ar nāvi, bija vismaz viens Ahvazas arābs, 14 kurdi un 13 beludži. Nāvessodi tika izpildīti pēc "kliedzoši netaisnām prāvām".

Abi organizāciju veikta izpēte liecina, ka izpildīto nāvessodu skaits ir ievērojami pieaudzis salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu. Tās arī minēja avotu snietas ziņas par "šausminošas seksuālas vardarbības un citu spīdzināšanu" gadījumiem.

"Irānas varas iestādes izpilda nāvessodus biedējošā mērogā," sacīja Abdorrahmana Borumanda centra izpilddirektore Roja Borumanda. "To darbības ir uzbrukums tiesībām uz dzīvību un bezkaunīgs mēģinājums ne tikai tālāk apspiest etniskās minoritātes, bet arī izplatīt bailes par to, ka opozīcija sastapsies ar brutālu spēku - vai nu ielās, vai karātavās."

"Ir sirdi plosoši tas, ka sodīšanas ar nāvi notiek, sistemātiski izmantojot spīdzināšanu aptraipītas "atzīšanās'', lai notiesātu apsūdzētos kliedzoši netaisnās prāvās," sacīja AI pārstāve Diāna Eltahavi. 

Viņa aicināja "visas valstis realizēt universālu jurisdikciju pār visām Irānas amatpersonām, kas tiek saprātīgi turētas aizdomās par noziedzīgu atbildību par noziegumiem saskaņā ar starptautiskajām tiesībām un par citiem smagiem cilvēktiesību pārkāpumiem".

Cilvēktiesību aktīvisti daudzus gadus ir kritizējuši nāvessoda piemērošanu Irānā, kas var tikt izmantota kā represiju līdzeklis.

Oficiāli skaitļi par izpildītajiem nāvessodiem nav zināmi. Saskaņā ar AI datiem 2022.gada pirmajā pusgadā Irānā izpildīti nāvessodi vismaz 250 cilvēkiem, galvenokārt par narkotiku noziegumiem. Irānā sodīti ar nāvi arī četri neseno protestu dalībnieki.

Irānā nāvessodi parasti tiek izpildīti pakarot. 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits