Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Irānas ārlietu ministrs redz iespējas ciešai sadarbībai ar Latviju tranzīta jomā

Latvija un Irāna varētu cieši sadarboties tranzīta jomā, tā pēc tikšanās ar ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču (Vienotība) pauda Irānas ārlietu ministrs Mohammads Džavads Zarifs, kurš Latvijā ieradies vizītē.

Ministrs, kurš Latvijā ieradies ar lielu uzņēmumu vadītāju delegāciju, apliecināja, ka ciešai sadarbībai ar Latviju būtu savstarpēji papildinošs efekts. Kā piemēru viņš minēja sadarbību tranzīta jomā, neminot konkrētus priekšlikumus.

Irānas ārlietu ministrs arī norādīja, ka no savstarpējās sadarbības ieguvumu justu abu valstu iedzīvotāji.

Savukārt Rinkēvičs apliecināja, ka tikšanās laikā ar ministru pārrunāts goda konsula tīkla izveides jautājums, meklējot kandidātus biznesa attīstības stiprināšanai. Tāpat notikušas sarunas par augstākā līmeņa vizītēm.

"Bija prieks uzrunāt biznesa delegācijas, runāt par sadarbību informācijas tehnoloģiju, finanšu, banku, farmācijas, kā arī lauksaimniecības jomās," pauda ministrs, norādot, ka plānotas tikšanās arī ar zemkopības ministru.

Jau ziņots, ka arī Valsts prezidents Raimonds Vējonis šodien tikšanās laikā ar Irānas ārlietu ministru aicināja attīstīt ekonomisko sadarbību un eksporta diversifikāciju ar Irānu, īpaši ņemot vērā lēmumu par starptautisko sankciju pakāpenisku atcelšanu.

Irānas ārlietu ministru vizītē Latvijā pavada aptuveni 70 cilvēku liela uzņēmēju delegācija, kas pārstāv pārtikas, kokrūpniecības, farmācijas, banku sektoru un citas jomas.

Savukārt Rinkēvičs jau iepriekš intervijā aģentūrai LETA skaidroja, ka, ņemot vērā to, ka noteiktās sankcijas, piemēram, pret Irānu tika atceltas pavisam nesen un Latvija tikai sākusi sadarbību ar šo valsti, tur goda konsulu tīkls, kas varētu uzlabot savstarpējo sadarbību, vēl nav pietiekami attīstīts.

"Taču tas ir viens no jautājumiem, kas tuvākajā laikā tiks risināts, jo politiskajā līmenī mūsu attiecības ar Irānu ir labas. Ir bijušas manas vizītes, sarunas ar kolēģi dažādos formātos, un mēs tiešām redzam iespēju attīstīt ekonomiskās attiecības ar daudzām Tuvo Austrumu valstīm. Ar Persijas līča valstīm, Irānu, arī Dienvidaustrumāziju," sprieda politiķis.

Pēdējos gados Latvijas nozīmīgākā eksporta prece uz Irānu ir bijuši graudi, tomēr 2015.gadā Latvijas eksporta struktūra ir dažādojusies, parādoties augstas pievienotās vērtības elektronikas un ķīmiskās rūpniecības precēm. Tas apliecina vēl neizmantotās Latvijas eksporta iespējas Irānā, aģentūrai LETA iepriekš skaidroja Ārlietu ministrijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits