Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Irānas, Krievijas un Turcijas prezidenti Teherānā spriež par Sīriju

Irānas galvaspilsētā Teherānā piektdien notiek Irānas, Krievijas un Turcijas prezidentu samits, kurā līderi spriež par Sīrijas Idlibas provinces, kas ir pēdējā nemiernieku kontrolē palikusī province, likteni.

Irānas prezidents Hasans Ruhani vispirms tikās ar Turcijas kolēģi Redžepu Tajipu Erdoganu, un tad viņiem trīspusējās sarunās pievienojās Krievijas līderis Vladimirs Putins.

Līderi runājuši par pakāpenisku stabilizāciju Sīrijas Idlibas provincē un iespēju noslēgt miera līgumus ar dažiem nemiernieku grupējumiem, sacīja Putins.

"Mēs spriedām par konkrētiem soļiem attiecībā uz pakāpenisku stabilizāciju Idlibas deeskalācijas zonā, kas nozīmētu iespēju noslēgt mieru ar tiem, kas ir gatavi dialogam," skaidroja Krievijas līderis.

Kā pavēstīja Erdogans, nav pieņemama Idlibā esošo cilvēku atstāšana Sīrijas prezidenta Bašāra el Asada režīma žēlastībā. Jebkāds uzbrukums izraisīs slaktiņu un humānu traģēdiju, kurā ies bojā desmitiem tūkstoši cilvēku un miljoniem dosies uz Turcijas robežu, sacīja Erdogans.

Viņš arī aicināja pārtraukt uguni Idlibā, kur Krievijas aviācija veikusi uzlidojumus.

"Ja mēs mēs šeit varam nodrošināt ugunspārtraukšanu, tas būs viens no svarīgākajiem šī samita soļiem, tas nopietni sniegs atvieglojumu civilistiem," sacīja Erdogans.

Viņš arī pavēstīja, ka nākamais trīspusējais samits notiks Krievijā.

Savukārt Ruhani paziņoja, ka cīņa ar "terorismu" Idlibā ir neizbēgama, taču brīdināja neizmantot pret pēdējo nemiernieku kontrolēto teritoriju izdedzinātas zemes taktiku.

Viņš norādīja, ka Irāna konfliktā iesaistījās "tikai pēc Sīrijas valdības ielūguma".

"Efektīva ir tikai sadarbība ar likumīgo Sīrijas valdību un citas izvēles tikai pasliktina situāciju," sacīja Ruhani, kritizējot ASV un Eiropas Savienības lēmumu atbalstīt nemierniekus. "Mūsu mērķis ir pilsoņkara beigas, bēgļu atgriešanās un gūstekņu apmaiņa."

Tikmēr Putins paziņoja, ka Sīrijas valdībai ir tiesības pārņemt kontroli pār visu valsts teritoriju, norādot, ka nevar tikt ignorēti nemiernieku uzbrukumi no Idlibas.

Putins noraidīja Erdogana priekšlikumu, ka visām Sīrijas konflikta pusēm būtu jāaptur kaujas.

Šāds priekšlikums nozīmētu, ka karadarbība būtu jāaptur arī Sīrijas valdībai un tās atbalstītājām Krievijai un Irānai.

"Mēs uzskatām par nepieņemamu, ka, aizbildinoties ar civiliedzīvotāju aizsardzību, viņi vēlas izvest teroristus, kas ir pakļauti uzbrukumam, kā arī radīt zaudējumus Sīrijas valdības karaspēkam," skaidroja Putins.

Atbilstoši Irānas, Krievijas un Turcijas līderu kopīgajam paziņojumam pamiera centienos nav iekļautas par teroristiskām atzītas organizācijas.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Saskaņā ar dažu opozīcijas aktīvistu aplēsēm kopējais upuru skaits jau pārsniedzis 400 000.

papildināta visa ziņa

Top komentāri

Neslāvs
N
3 miskastnieki ...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits