Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Izmisušie bulgāri aicina ES veikt valsts finanšu auditu

Eiropas Savienības (ES) nabadzīgākajā dalībvalstī Bulgārijā, kur pagājušajā mēnesī protestu dēļ atkāpās centriski labējā valdība, iedzīvotāju uzticība vietējiem politiķiem ir tik zema, ka viņi vēlas, lai Brisele stingrāk pārraudzītu valstī notiekošo.

Ceturtdien pēdējo reizi sanāca parlaments, kuru dienu iepriekš atlaida Bulgārijas prezidents Rosens Pļevņeļijevs, bet trešdien darbu sāka pagaidu valdība, kura strādās līdz parlamenta ārkārtas vēlēšanām, kas iecerētas 12. maijā.

Pagaidu valdību, kurā strādās ar politiskajiem spēkiem nesaistīti profesionāļi, vadīs pieredzējis diplomāts Marins Raikovs. Viņš ir paziņojis, ka centīsies palielināt valsts nabadzīgāko iedzīvotāju ienākumus, vienlaikus ievērojot fiskālo disciplīnu un neizejot ārpus jau apstiprinātā 2013. gada budžeta rāmja, raksta Reuters.

Analītiķi uzskata, ka, apstiprinot tehnokrātu valdību, R. Pļevņeļijevs tautai nodemonstrējis, ka ir sarautas attiecības ar politisko šķiru, ko tā uztver kā korumpētu un nespējīgu uzlabot iedzīvotāju dzīves apstākļus.

Atsevišķi politikas apskatnieki domā, ka pirms vēlēšanām varētu nodibināties jauns politiskais spēks, kas iedzīvotāju acīs neasociēsies ar līdzšinējo varas eliti. Tomēr reti kurš tic, ka pie varas neatgriezīsies kāds no līdz šim valdījušajiem politiskajiem spēkiem.

Visā Bulgārijā jau kopš janvāra notiek plaši protesti, kurus izraisīja augstie apkures un elektrības rēķini. Tie nebeidzās arī pēc premjerministra Boiko Borisova demisijas 20. februārī. Kopš protestu sākuma ir pašaizdedzinājušies četri cilvēki, no kuriem trīs ir miruši.

Protestētāji vēlas, lai ES veiktu Bulgārijas finanšu auditu. «Šeit ir neiespējami dzīvot. Lūdzu, palīdziet mums savest kārtībā savu valsti, lai mēs te varētu palikt. Ja mēs šeit nespēsim izdzīvot, mēs dosimies uz jūsu valstīm meklēt darbu un atņemsim jums darbvietas,» protestētājs Živko Hristovs sacīja raidsabiedrībai BBC.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vācijā pieaudzis kibernoziegumu skaits

Vācijā aizvadītā gada laikā pieaudzis kiberuzbrukumu skaits un tie sagatavoti rūpīgāk, secinājis Federālās kriminālpolicijas birojs (BKA).

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits