Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Izraēla publiskos kara laika dokumentus par ebrejiem bijušajā Padomju Savienībā

Izraēlas holokausta upuru memoriālais muzejs Yad Vashem nākamajā nedēļā publiskos vairāk nekā miljonu Otrā pasaules kara laika dokumentu par ebrejiem bijušajā Padomju Savienībā, vēsta Izraēlas laikraksts Haaretz.

Dokumenti muzeja rīcībā nonākuši pēc attiecīgiem nolīgumiem ar Krievijas Valsts drošības komitejas (VDK) arhīviem un Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Ukrainas un Baltkrievijas nacionālajiem arhīviem.

Izraēlas vēsturnieki uzskata, ka dokumenti palīdzēs pētniekiem izvērtēt ebreju vajāšanas un iznīcināšanas apmērus bijušajā PSRS teritorijā. "Informācijā par kopienām un personām Centrālajā un Austrumeiropā, kur dzīvoja vairums ebreju, ir daudzi melnie caurumi," skaidroja Yad Vashem Holokausta pētījumu, dokumentācijas un izglītības pasaules centra arhīva nodaļas vadītājs doktors Haims Gertners.

"Līdz šim mums ir bijis ļoti sarežģīti kopēt dokumentus no šī reģiona. Tur ir veseli ciemati, kurus nacisti vienā dienā noslaucīja no zemes virsmas, un neviens nav palicis, kurš varētu pastāstīt, kas notika," sacīja Gertners.

Kopš dzelzs priekškara krišanas 1991.gadā, Yad Vashem rīcībā sākuši nonākt materiāli par ebreju dzīvi PSRS, taču Rietumiem tie nodoti mazos apjomos.

Pašreizējā projektā Izraēlas holokausta muzeja darbinieki divus gadus kopēja dokumentus un materiālus, kas piederēja holokaustu pārdzīvojušajiem ebrejiem šajās valstīs.

Starp dokumentiem ir pases, personu apliecinošie dokumenti, dzīvokļa orderi, kas komunistu režīma laikā apliecināja personas tiesības uz mājokļa īri, demogrāfiskie reģistri, medicīnas ieraksti, personīgās lietas no skolām un citi materiāli. Šajos dokumentos apkopoti dati par ebreju dzīvi pirms Otrā pasaules kara, tā laikā un pēc kara.

Jaunie dokumenti varētu palīdzēt vēsturniekiem novērst pašreizējo informācijas vakuumu par ebreju nogalināšanu Padomju Savienībā, norādīja Yad Vashem vēsturnieks doktors Arkādijs Zelcers, kurš vada nodaļu, kas pēta PSRS dzīvojošo ebreju likteni Otrā pasaules kara laikā.

Pirms Otrā pasaules kara PSRS teritorijā dzīvoja aptuveni pieci miljoni ebreju, bet līdz kara beigām no viņiem tika nogalināti aptuveni 2,7 miljoni, sacīja Zelcers, kurš ebreju iznīcināšanu bijušajā PSRS dēvē par "holokaustu, kurš ticis noklusēts".

"Par ebreju holokaustu bijušajā Padomju Savienībā nekad nav rakstīts kā par genocīda fenomenu. Viņi apgalvo, ka padomju ebreji tika nogalināti kā padomju pilsoņi, nevis kā ebreji," norādīja Zelcers.

Jauniegūtie arhīvi snieguši arī jaunu informāciju par virkni slavenu ebreju, kā bijušo Izraēlas premjerministru Menahemu Beginu. "Padomju vara arestēja Beginu, kurš tika apsūdzēts pretkomunistiskā un cioniskā darbībā. Viņa izmeklēšanas lietā ir 140 lapas, kurā aprakstīts viss, kas viņš ir, ko viņš mācījās, viņa pirkstu nospiedumi un daudz kas vēl. Mēs kopējam simtiem cilvēku lietu, kuriem nebija ne jausmas, ka viņi tiek izsekoti," skaidroja Gertners.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits