Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +23 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 5. augusts
Osvalds, Arvils

Izraēlas armija atzīst virkni kļūdu Hamās 7.oktobra uzbrukumu laikā

Izraēlas armija ceturtdien atzina virkni kļūdu, reaģējot uz teroristu grupējuma Hamās pagājušā gada 7.oktobra uzbrukumiem, tostarp lēno reaģēšanas laiku un neorganizētību.

Ziņojumā par pirmās izmeklēšanas rezultātiem galvenā uzmanība pievērsta Beeri kibucam pierobežā, kur "Hamās" nogalināja vairāk nekā 100 cilvēku un vairāk nekā 30 citus sagūstīja kā ķīlniekus. Šī bija viena no vissmagāk cietušajām kopienām agrā rīta uzbrukuma laikā, un tur notika viena no 7.oktobra visnopietnākajām konfrontācijām - apšaude, kurā kaujinieki turēja ķīlnieku grupu kādā mājā.

"Armija neizpildīja savu uzdevumu aizsargāt kibuca Beeri iedzīvotājus," televīzijas uzrunā sacīja armijas galvenais preses pārstāvis kontradmirālis Daniels Hagari. "Man ir sāpīgi un grūti to teikt."

Konfrontācijas laikā tanks apšaudīja māju, radot bažas, ka tajā esošos 13 ķīlniekus nogalināja pašu uguns. Armija secināja, ka viņus, visticamāk, nogalināja "Hamās" kaujinieki, nevis Izraēlas apšaude, lai gan nav skaidrs, kā tā nonākusi pie šāda secinājuma, un ziņojumā aicināts veikt papildu pārbaudes. Armija paziņoja, ka kibucu bija ieņēmuši aptuveni 340 "Hamās" kaujinieki.

Izmeklētāji, "pamatojoties uz pārbaudīto informāciju un pēc labākās saprašanas, konstatēja, ka tanka apšaudē ēkā neviens civiliedzīvotājs nav cietis," teikts ziņojumā, lai gan tajā norādīts, ka ārpus ēkas diviem izraēliešu civiliedzīvotājiem trāpījuši šrapneļi. Viens no šiem civiliedzīvotājiem gāja bojā, apgalvo viņa sieva.

Ziņojumā arī teikts, ka komandieri notikuma vietā pieņēma "profesionālus un atbildīgus lēmumus", dodot pavēli atklāt uguni no tanka. Tajā teikts, ka dažādi komandieri pieņēma kopīgu lēmumu pēc tam, kad mājā bija dzirdami šāvieni un kaujinieki teica, ka viņi plāno nogalināt ķīlniekus un izdarīt pašnāvību.

"Komanda konstatēja, ka lielāko daļu ķīlnieku, visticamāk, ir nogalinājuši teroristi," teikts ziņojumā.

Ziņojumā arī norādīts uz armijas ierašanos ar vairāku stundu kavēšanos un teikts, ka spēki gaidīja ārpus kibuca līdz pat pēcpusdienai, kad tajā pašā laikā iedzīvotāji tika nogalināti, nesaprotot situācijas nopietnību.

"Šī situācija ir ārkārtīgi smaga, un tā nedrīkst turpināties," teikts ziņojumā.

Ziņojumā tika uzslavēta "Beeri iedzīvotāju un kibuca civilās ātrās reaģēšanas vienības dalībnieku drosme", norādot, ka tā bija "izšķiroša, stabilizējot aizsardzības līniju pirmajās kaujas stundās".

Kibuca iedzīvotāji ziņojumu uzņēma neviennozīmīgi, paužot dusmas par armijas kļūdām tajā dienā, bet arī atzinību par to, ka tā uzņēmusies atbildību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits