Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Japānā vakcīnu pretinieki veicina desmitgadē plašāko masalu uzliesmojumu

Japānā šogad konstatēts pēdējā desmitgadē plašākais masalu uzliesmojums, ziņo The Guardian, skaidrojot, ka tas lielā mērā saistīts ar kādu reliģisko grupu, kas uzskata, ka medikamenti ir kaitīgi.

Lai gan absolūtais skaitlis - 170 saslimšanas gadījumi - nešķiet milzīgs Japānas mērogiem, jāņem vērā, ka kopš gada sākuma pagājuši tikai divi mēneši. Saslimšanas konstatētas 20 no 47 valsts prefektūrām.

Vienā no prefektūrām konstatēti teju 50 saslimšanas gadījumi, puse no tiem ir kādā noslēgtā reliģiskajā grupā Kyusei Shinkyo. Šī grupa iestājas pret medikamentiem un uzskata, ka vakcīnas ir kaitīgas veselībai un izraisa saslimšanas. Japānas veselības ministrija mudināja cilvēkus vakcinēties un neatteikties no veselības aprūpes. 

Japāna gan ne tuvu nav vienīgā valsts, kur pēdējo gadu laikā arvien biežāk konstatē saslimšanu ar masalām. Kopš pagājušā gada Pasaules Veselības organizācija (PVO) izplata regulārus brīdinājumus par vakcīnu un modernās medicīnas noliedzēju radītājiem riskiem sev un sabiedrībai. 

Janvārī PVO starp lielākajiem draudiem cilvēces veselībai 2019. gadā kopā ar ebolas vīrusu un gaisa piesārņojumu minējusi vakcinācijas pretiniekus. 2018. gadā Eiropa pieredzēja negaidītu masalu saslimšanas gadījumu skaita pieaugumu.

PVO skaidro, ka masalas ir ļoti lipīga slimība, kas var izraisīt gan caureju, gan pneimoniju, gan redzes traucējumus. Dažos gadījumos tā var būt nāvējoša. To novērš ar vakcīnu, kas ir droša un tiek izmantota kopš 1960. gada. 

Diena.lv jau vēstīja par pagājušā gada nogalē publicētu Eiropas Savienības (ES) pētījumu, kurā secināts, ka tikai 68,2% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka vakcīnas ir drošas. Tikai Bulgārijā ir lielāks skeptiski noskaņoto skaits, tur 66,3% uzskata, ka vakcīnas ir drošas. Trešajā vietā ir viena no Eiropas lielvalstīm - Francija (69,9%). Vislabākos rezultātus uzrādījusi Portugāle (95,1%), kurai seko Dānija (94%) un Spānija (91,6%).  

Dienas žurnālisti projektā Melu tvertne jau vairākas reizes arhivējuši un anotējuši Latvija informācijas telpā izplatītās melu ziņas par vakcīnu kaitīgumu.

Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs Latvijas iedzīvotājus arī aicināja vakcinēties pret gripu, norādot, ka gripas vīruss ir daudz bīstamāks par citiem – no tā ir vislielākais hospitalizēto cilvēku skaits, jo tas izraisa īslaicīgu imunitātes vājināšanos un tāpēc tieši gripas gadījumā ir ļoti daudz komplikāciju.

Top komentāri

jancis
j
Atkal mūsu tumsoņas teiks, ka tas ir pasūtījuma raksts no zāļu ražošanas kompānijām/
Irlielāmērāticams
I
ka fanātiskie margināļi ir tie īstie ienaidnieki, pret kuriem cīnīties. Bet mēs tik ieviešam sankcijas pret Krieviju.
Irlielāmērāticams
I
ka Edvīnam Eglītim ir tiesības izvēlēties... bet viņš aizmirst, ka man ir tiesības neizvēlēties Edvīna Eglīša atnesto mikrobu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits