Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Japānas tiesa attaisno narkotiku kontrabandā apsūdzēto Latvijas valstspiederīgo

Japānas tiesa attaisnojusi narkotiku kontrabandā apsūdzētu Latvijas valstspiederīgo, vēsta laikraksts Mainichi Daily News. 32 gadus vecais Žanis Klepeckis Tokijas Apgabala tiesā pirmdien attaisnots visos apsūdzības punktos.

Klepeckis 2010.gada oktobrī tika apsūdzēts par sazvērestību ar nenoskaidrotiem sabiedrotajiem, lai no Dienvidāfrikas Republikas Japānā ievestu statuju, kas bija piepildīta ar narkotisku vielu. Sūtījuma galamērķis bija norādīta Klepecka viesnīcas adrese. Klepeckis vienmēr noliedzis savu vainu apsūdzībās. Notiesāšanas gadījumā viņam draudēja līdz 14 gadu cietumsods un astoņu miljonu jenu (52 160 latu) naudas sods.

Tiesa koncentrējās un jautājumu, vai Klepeckis zināja, ka statujā bija paslēptas narkotikas un vai viņš ietilpa plašākā narkotiku kontrabandistu grupējumā. Tiesa savā slēdzienā norādīja, ka Klepeckis nebija instruējis viesnīcas personālu, ko darīt, ja sūtījums pienāk, kamēr viņš nav viesnīcā, un "šāda uzvedība nav raksturīga personai, kas gatavojas saņemt narkotiku sūtījumu". Līdz ar to Tokijas apgabala tiesa pieņēma lēmumu attaisnot Latvijas valstspiederīgo viņam izvirzītajās apsūdzībās.

Klepecka advokāts pusotru mēnesi ilgā tiesas procesa laikā uzstāja, ka apsūdzētais nav vainīgs nevienā no apsūdzības punktiem, kā arī pieaicināja 14 lieciniekus, kas liecināja Klepecka labā.

Jāatgādina, ka Latvijas Ārlietu ministrijas (ĀM) rīcībā ir informācija par sešiem Latvijas valstspiederīgajiem, kuri Japānā par līdzīgu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu ir apcietināti vai notiesāti. Divi Latvijas narkokurjeri Japānā aizturēti 2010.gadā, trīs - pagājušajā gadā, bet viens - šogad.

ĀM preses sekretārs Jānis Sīlis sacīja, ka trīs no Japānā aizturētajiem Latvijas valstspiederīgajiem jau notiesāti. Visi saņēmuši deviņus gadus ilgus cietumsodus, kā arī ievērojamus naudas sodus - viens 6 miljonus Japānas jenu jeb 38 532 latus un divi - 3,5 miljonus Japānas jenu jeb 22 477 latus. Piespriesto naudas sodu apcietinātās personas nomaksā, veicot dažādus darbus, taču darba laiks netiek ieskaitīts kopējā cietumsodā. Visām apcietinātajām personām ir piešķirti Japānas valsts apmaksāti advokāti. Viens no notiesātajiem izteicis lūgumu sodu izciest Latvijā. Jautājumu par soda izciešanu Latvijā risina Ģenerālprokuratūra.

ĀM norāda, ka tā un Latvijas vēstniecība Japānā apcietinātajiem sniedz nepieciešamo konsulāro palīdzību, piemēram, pārsūta korespondenci, naudas līdzekļus un personīgās mantas, ko lūdz nodot tuvinieki Latvijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits