Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis
Jaunzēlandē cilvēki vecumā virs 15 gadiem patērē vidēji 10 litrus absolūtā alkohola gadā

Jaunzēlandē grib ierobežot alkohola patēriņa "normalizēšanu"

Jaunzēlandes Medicīnas asociācija mudinājusi aizliegt pārdot alkoholu lielveikalos, uzsverot, ka tādu grādīgo dzērienu kā alus un vīns novietošana plauktos blakus pārtikas precēm "normalizē bīstamu narkotiku". Kaut stipro alkoholu šajā valstī atļauts tirgot vien bāros un ar licenci arī specializētajos veikalos, vīns un alus aizvien pieejami lielveikalos, vēsta The Guardian.

Asociācija paziņojusi, ka "alkohola pārdošana lielveikalos normalizē narkotiku, padara tās iegādi lētu un vieglu - cilvēki bez domāšanas vīnu ieliek pārtikas ratiņos blakus maizei, pienam un tualetes papīram".

Asociācija norāda, ka vairāk nekā pusmiljons Jaunzēlandes iedzīvotāju lieto alkoholu tādā dauzumā, kas kaitē veselībai un nereti beidzas arī ar iekulšanos dažādās nepatikšanās, skaidrojot, ka ik nedēļas nogali medicīnas iestāžu uzņemšanas nodaļas ir pārpildītas ar iereibušiem cilvēkiem, kuriem nepieciešama ārstu palīdzība.

Asociācija uzskata, ka situāciju vislabāk var risināt "no augšas" - proti, valstiskā līmenī jānosaka jauni ierobežojumi. 

Alkohola pārmērīga lietošana ir cēlonis daudziem gadījumiem, kad notiek vardarbība ģimenē, daudziem gadījumiem, kad cilvēks saslimst ar vēzi, kā arī ir cēlonis daudzām autoavārijām, skaidro asociācijas vadītāja Keita Bedoka. Viņa uzskata, ka savā ziņā alkohols ir bīstamāks pat par tādām smagām narkotiskajām vielām kā heroīns, jo "tas ir lēts un izraisa atkarību". Viņa norāda, ka cilvēkiem, kuriem ir nosliece uz pārmērīgu alkohola lietošanu, bet kuri cenšas atturēties, lielveikalos viegli pieejamais alus un vīns ir kārdinājums, no kā grūti atteikties.

Jaunzēlandē cilvēki vecumā virs 15 gadiem patērē vidēji 10 litrus absolūtā alkohola gadā (salīdzinājumam - Latvijā, pēc Pasaules Veselības organizācijas datiem, šis rādītājs svārstās starp 12 un 13 litriem), norāda organizācijas Alcohol Healthwatch direktore Nikija Džeksone, un brīdina, ka alkohola pieejamība "uz katra stūra" tuvinās Jaunzēlandes iedzīvotājus Vidusjūras reģiona valstu dzeršanas paradumiem, kas gan kaitēs sabiedrības veselībai, gan rada arvien lielāku finansiālo slogu gan veselības aprūpes sistēmai, gan, piemēram, likumsargiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits