Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Jaunzēlāndē sašutums par likumu, kas ļauj robežsargiem pieprasīt piekļuvi datiem viedtālruņos

Cilvēktiesību aktīvisti pauduši asu kritiku Jaunzēlandē nupat pieņemtam likumam, saskaņā ar kuru ceļotājiem uz robežas jāļauj robežsargiem un muitniekiem piekļūt datiem savā telefonā vai jebkurā citā ar paroli, sejas, pirkstu nospiedumu atpazīšanas tehnoloģiju vai citu metodi aizsargātā elektroniskajā ierīcē. Atteikšanās gadījumā draud visai ievērojams naudas sods - pieci tūkstoši Jaunzēlandes dolāru jeb aptuveni 2,8 tūkstoši eiro, ziņo CNN.

Muitas un akcīzes nodokļu likuma jaunā redakcija, kas stājās spēkā šajā nedēļā, paredz amatpersonām tiesības uz robežas ne tikai pieprasīt piekļuvi datiem ierīcēs, bet arī cilvēka atteikšanās gadījumā ļauj ierīces konfiscēt. 

Jāatzīmē, ka jau vairākās citās valstīs amatpersonām ar likumu atļauts pieprasīt piekļuvi datiem viedierīcēs. Piemēram, ārzemniekiem, kas grib ieceļot ASV un atsakās dot piekļuvi datiem savās ierīcēs, var tikt liegta iebraukšana valstī, kamēr ASV pilsoņi nepakļaušanās gadījumā pat var tikt aizturēti.

Tomēr Jaunzēlande ir pirmā valsts, kas par atteikšanos pakļauties šai prasībai paredz bargas sankcijas naudas soda veidā. 

Jaunzēlandes muitas pārstāvji argumentējuši, ka šāda norma nepieciešama, jo arvien vairāk dokumentācijas "pārceļas" no papīra formāta uz e-vidi, tostarp arī nelegāls materiāls nu tiek bieži uzglabāts tieši elektroniski. Muitnieki gan centušies nomierināt cilvēkus, ka "pārbaudāmo ierīču skaits būs ļoti zems - 2017. gadā no 14 miljoniem ceļotāju tikai 537 gadījumos pārbaudītas viņu viedierīces".

Cilvēktiesību aizstāvjus no Jaunzēlandes Cilvēktiesību padomes šie argumenti nepārliecina - padome jauno likuma normu raksturoja kā "smagu privātuma pārkāpšanu" un norādīja, ka pārkāpts tiek ne tikai viedierīces īpašnieka privātums, bet arī visu to cilvēku privātums, kuru dati (piemēram, attēli vai sarakstes) ir uzglabāti šajā ierīcē.

"Viedtālruņi satur milzīgu apjomu ļoti sensitīvas informācijas - e-pastus, vēstules, datus par cilvēka veselības stāvokli, privāta un ļoti privāta satura fotogrāfijas," norāda cilvēktiesību aizstāvji, uzsverot, ka bez pamatotām aizdomām par iespējamu pārkāpumu vai risku ir nepieņemami no valsts amatpersonu puses pieprasīt cilvēkam dot piekļuvi šajās ierīcēs uzglabātajai informācijai. 

Arī Amerikas Cilvēktiesību savienība uzskata, ka bez pamatotām aizdomām pieprasīt piekļuvi datiem ierīcēs ir nepieņemams privātuma pārkāpums, un par šo jautājumu jau vērsusies tiesā pret ASV valsti, cerot panākt, ka pirms jebkuras ierīces satura pārbaudes varas iestādēm būs nepieciešams saņemt orderi, kas izsniegts, balstoties pamatotās aizdomās par pārkāpumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits