Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne
Protestējot pret līdzīgu likuma pantu, aktīvisti Bahreinas krastmalā izkāruši kāzu kleitas

Jordānija atsakās no likuma, kas varēja glābt izvarotājus no soda

Pēc gadiem ilgas lobēšanas, ko veica sieviešu tiesību aizstāvji, Jordānija beidzot atteikusies no krimināllikuma 308.panta, kas bija glābšanas riņķis pieķertiem izvarotājiem. Proti, šis likums paredzēja, ka izvarotājam nepienākas cietumsods apmaiņā pret sava upura apprecēšanu, vēsta BBC. Likuma atbalstītāji savukārt pieturas pie uzskata, ka likums ļāvis izvarošanas upurim "saglabāt godu un labu reputāciju".

Pagājušajā gadā likumā veikti labojumi, kas paredzēja - izvarotājs savu upuri drīkstēja apprecēt vien tādā gadījumā, ja meitene bija vecumā no 15 līdz 18 gadiem, kā arī iekļaujot panta par izvarošanu kontekstā visnotaļ mulsinošu atrunu, proti, uzbrucējs un upuris drīkst precēties, ja "aktam bija abpusēja piekrišana". 

Februārī Tiesiskuma uzlabošanas karaliskā komisija ierosināja, ka likuma pants jāatceļ pavisam, ko apsveica cilvēktiesību aktīvisti, kas to nodēvēja par "sapņa piepildīšanos".

Jāatgādina, ka nereti Jordānijā, kas ir musulmaņu valsts, izvarošanas upuru ģimenes pašas izdara spiedienu, lai izvarotā meitene apprecētu uzbrucēju, tādējādi rūpējoties par "ģimenes labā vārda saglabāšanu". Tā notika ar kādu sievieti, kuru 20 gadu vecumā sazāļoja un izvaroja viņas 55 gadus vecais priekšnieks. Meitene sūdzējusies par galvassāpēm, un priekšnieks viņai piedāvājis divas tabletes, sakot, ka tās remdēs sāpes.

"Neatceros, kas notika tālāk. Pamodos kaila un izvarota," meitene klāstījusi sieviešu tiesību aktīvistu grupai Equality Now, un norādījusi, ka nav varējusi savai ģimenei atklāt notikušo, līdz uzzināja, ka ir stāvoklī. Uzbrucējs viņai piedāvājis precēties saskaņā ar 308.panta nosacījumiem, uz ko uzstājusi arī meitenes ģimene, lai izvairītos no "krišanas negodā". Meitenei šī likuma panta ietvaros viedokli neviens neprasīja.

Pēc pozitīvā sprieduma aktīvisti sarosījušies arī Libānā, protestā pret līdzīgu likumu šajā valstī izkarinot kāzu kleitas Beirūtās piekrastes rajonā. Līdzīgi panti likumdošanā likvidēti Marokā, Ēģiptē, Etiopijā, un pašlaik izvērtēšanas procesā ir līdzīgs likuma pants Bahreinā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits