Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Jūliju Timošenko izdzen no tiesas zāles

Politiski sašķeltā Ukraina jau divas nedēļas seko līdzi vienai no valsts vēsturē skaļākajām tiesas prāvām, kurā tiek izskatītas apsūdzības pret vienu no 2004. gadā notikušās «oranžās revolūcijas» līderēm - bijušo premjerministri Jūliju Timošenko. Viņa tiek vainota amata pilnvaru pārsniegšanā, kas it kā esot nesusi lielus finansiālos zaudējumus valstij.

Ar ekstravaganto matu sakārtojumu un aso mēli pazīstamā J. Timošenko izmanto jebkuru izdevību noliegt pret sevi izvirzītās apsūdzības un vairākkārt ir pieprasījusi atcelt lietu izskatošo tiesnesi, kas, viņasprāt, kalpojot pašreizējā Ukrainas prezidenta un J. Timošenko senā politiskā sāncenša Viktora Janukoviča interesēm. Savu repliku dēļ J. Timošenko tika padzīta no tiesas zāles.

Tiesnesis necilvēks

24. jūnijā Kijevas tiesā sāka izskatīt krimināllietu, kas saistīta ar J. Timošenko lēmumu 2009. gadā parakstīt vienošanos ar Krieviju par dabas gāzes piegādi, kura Ukrainai esot radījusi zaudējumus 1,5 miljardu grivnu (91,5 miljoni latu) apmērā.

Līgums tika noslēgts pēc tam, kad 2009. gada janvārī vairāk nekā nedēļu Krievijas enerģētikas monopoluzņēmums Gazprom nepiegādāja gāzi Ukrainai, jo Kijeva atteicās maksāt uzņēmuma piedāvāto cenu, kas ukraiņiem šķita pārāk augsta. Tomēr pēc neilgas stīvēšanās J. Timošenko piekrita Gazprom nosacījumiem un Maskavā kopā ar Krievijas premjerministru Vladimiru Putinu parakstīja līgumu par gāzes piegādes atjaunošanu.

Ukrainas Ģenerālprokuratūra apgalvo, ka J. Timošenko bez konsultēšanās ar savas valdības ministriem esot piespiedusi toreizējo Ukrainas valsts energokompānijas Naftogaz priekšnieku piekrist Gazprom piedāvājumam, raksta Reuters. Ja tiesa pierādīs viņas vainu, tad J. Timošenko draud cietumsods no septiņiem līdz desmit gadiem.

Jau kopš pirmās procesa izskatīšanas dienas J. Timošenko tiesas sēžu laikā uzvedas agresīvi un atklāti izrāda necieņu tiesnesim Radionam Kirejevam, piemēram, paziņojot, ka šī prāva nav nekas vairāk kā « cirks un farss», vai arī nepieceļoties brīdī, kad viņš ienāk tiesas zālē.

Trešdien sēdes laikā skaļi uzvedās vairāki J. Timošenko atbalstītāji, kurus R. Kirejevs lika izraidīt laukā. Kad zālē esošie miliči to grasījās darīt, starp viņiem un vairākiem izraidāmajiem sākās grūstīšanās. Emira Kusturicas filmu cienīgo haotisko notikumu virpulī J. Timošenko vairākas reizes tiesnesi nosauca par «necilvēku, kas neapbruņotiem cilvēkiem uzrīdīja miličus». Galu galā R. Kirejevs no zāles izraidīja arī pašu apsūdzēto.

Vēlāk viņas sociālās saziņas vietnes Twitter profilā parādījās ieraksts, ka «tā nerīkojās ne [Čīles diktators Augusto] Pinočets, ne [Padomju Savienības diktators Josifs] Staļins, ne [nacistiskās Vācijas vadītājs Ādolfs] Hitlers, bet V. Janukovičs valstī rada cietuma atmosfēru».

Ceturtdien J. Timošenko paziņoja, ka R. Kirejevam esot personiskas antipātijas pret viņu, bet «gāzes lieta» esot safabricēta, jo V. Janukovičs vēloties novirzīt Ukrainas sabiedrības uzmanību no citām valsts problēmām.

Rietumi bažījas

Pret J. Timošenko ir ierosinātas vēl divas krimināllietas. Viena ir saistīta ar Kioto protokola programmas piešķirto līdzekļu izsaimniekošanu - politiķe tiek apsūdzēta par Ukrainai piešķirto 380 miljonu eiro (267 miljoni latu) izšķērdēšanu. Viņa vienpersoniski esot izlēmusi no siltumnīcas efektu izraisošo gāzu izmešu kvotu pārdošanas iegūtos līdzekļus izmantot Ukrainas budžeta izdevumu, galvenokārt pensiju izmaksu, segšanai, raksta AFP.

Otra lieta ierosināta par J. Timošenko vadītās valdības apstiprināto iepirkumu, pēc kura medicīnas iestāžu vajadzībām iegādātas automašīnas, ko eksperti vēlāk atzina par neatbilstošām pacientu transportēšanai.

Šonedēļ Ukrainas Drošības dienests paziņoja, ka ir sācis izmeklēšanu pret bijušo premjerministri, jo ir aizdomas, ka J. Timošenko, sadarbojoties ar augstām valsts amatpersonām, deviņdesmito gadu sākumā, kad viņa vadīja enerģētikas uzņēmumu Ukrainas Apvienotās energosistēmas, no valsts budžeta ir mēģinājusi izkrāpt 405 miljonus dolāru (194,4 miljoni latu). J. Timošenko apgalvo, ka lieta esot balstīta uz 1996. gadā viltotiem dokumentiem.

Gan ASV, gan Eiropas Savienība (ES) ļoti rūpīgi seko J. Timošenko prāvai un jau ir paudusi bažas, ka lietai ir politiska nokrāsa. ASV Valsts departaments ir paziņojis, ka process ir «politiski motivēta» opozīcijas līderes vajāšana, bet ES paplašināšanās komisārs Štefans Fīle šonedēļ esot runājis par šo jautājumu ar Ukrainas ārlietu ministru Konstantīnu Griščenko. «Es kārtējo reizi paudu visdziļākās bažas par J. Timošenko lietas pašreizējo attīstību,» sacīja Š. Fīle. «Es atgādināju ES satraukumu par iespējamo politisko motivāciju, kas ir šo procesu pamatā.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits