Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +21 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Kadafi režīma pēdējais premjers lūdz ANO bēgļa statusu

Lībijas gāztā diktatora Muammara Kadafi režīma pēdējais premjerministrs Bagdadi al Mahmudi lūdzis viņam piešķirt Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) politiskā bēgļa statusu, tādējādi mēģinot izvairīties no tā, ka Tunisija viņu izdod Lībijai, piektdien paziņoja viņa advokāti.

"Ja ANO augstais komisārs bēgļu lietās piešķirs Mahmudi kungam bēgļa statusu, viņu vairs nebūs iespējams izdot," žurnālistiem skaidroja viens no advokātiem Taufiks Vanass.

Tunisijas apelāciju tiesa otrdien nolēma izpildīt Lībijas pagaidu valdības lūgumu izdot Bagdadi al Mahmudi, lai gan galīgais lēmums par to, vai izdot Mahmudi   Lībijai, ir jāpieņem Tunisijas prezidenta pienākumu izpildītājam Fuadam Mebazaam.

"Ceru, ka Tunisija neizdos bēgli," teica Mahmudi, kas piektdien tiesā ieradās uz atsevišķu prāvu saistībā ar jaunu Tripoles lūgumu viņu izdot, kas, kā atklāja viņa advokāts Mabruks Kuršids, ir saistīts ar apsūdzībām par mudināšanu uz izvarošanu Lībijas ziemeļrietumu pilsētā Zuvarahā. Tāpat advokāts paziņoja, ka palīdzību Mahmudi lietā lūgs ANO Komitejai pret spīdzināšanu.

70 gadu vecais Mahmudi bija   Lībijas   premjerministrs  no 2006.gada līdz Kadafi režīma krišanai šogad augustā. Viņš tika aizturēts 21.septembrī Tunisijā Alžīrijas robežas tuvumā un viņam tika piespriests pusgadu ilgs cietumsods par nelegālu ierašanos valstī, kuru atcēla apelāciju tiesa. Tomēr Mahmudi tika paturēts cietumā, jo bija saņemts Lībijas  jaunās valdības pieprasījums viņu izdot, kuru tiesa vēlāk apmierināja, bet Mahmudi pārsūdzēja.

Mahmudi apgalvo, ka neesot saistīts ar Kadafi režīma noziegumiem, par kuriem viņu grib tiesāt   Lībijā.

Starptautiskā cilvēktiesību organizācija Amnesty International ir aicinājusi Tunisiju neizdot Mahmudi   Lībijai, jo tur var tikt pārkāptas viņa tiesības.

Lībijas Pagaidu pārejas nacionālās padomes līderis Mustafa Abdeldžalils ceturtdien solīja garantēt Mahmudi drošību pēc atgriešanās Lībijā.

Tunisija augustā atzina Lībijas Pagaidu pārejas nacionālo padomi kā Lībijas jauno varu un sadarbojas ar to, risinot drošības jautājumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Spridzina, lai atbrīvotu tiltu sagrāvušo kuģi

Kontrolētā eksplozijā pirmdien ASV pilsētā Baltimorā tika saspridzinātas martā sabrukušā Frānsisa Skota Kija tilta laiduma metāla konstrukcijas, lai atbrīvotu pie tilta balsta iestrēgušo ko...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits